ŠTO JESTI U DOBA KORONAVIRUSA

Nutricionist: ”Nemojmo biti kovidioti. Ne gomilajte konzerviranu hranu”

Nećemo svi pomrijeti od gladi jer još uvijek sve radi, kazao je nutricionist Branimir Dolibašić

Nutricionist Branimir Dolibašić u RTL
Direktu
govorio je što jesti u izvanrednim uvjetima
epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. 

Na pitanje što da ljudi ne rade, Dolibašić je odgovorio “nemojmo
biti kovidioti”.

“Pa osim wc papira gomilati i zalihe konzervirane hrane jer još
uvijek nije nuklearna zima i ne pripremamo se za nekakvu
apokalipsu. Treba pametno i strateški kupovati, ali ne
paničariti. I za panika je greška. Ljudi u toj panici razmišljaju
– sada neće biti ničega, pomrijet ćemo svi od gladi. Nećemo svi
pomrijeti od gladi jer još uvijek sve radi”, kazao je i dodao da
treba razmišljati da kupujemo svježe mlijeko, svježe meso, kruh,
ribu, jaja, voće i povrće. 

“Tako da mi kupovinom održavamo taj lanac opskrbe”, kaže
Dolibašić te dodaje kako je sada vrijeme kada treba razmišljati
još i više o kupovini domaće hrane. “Moramo se organizirati kao
društvo i pomoći tim malim proizvođačima jer bi sada trebala
taman dolaziti ta svježa hrana na tržnice, a ako sve blokiramo
onda ćemo biti u problemima”, kazao je. 

“Ne idemo na pusti otok ili u karantenu da imamo samo brašno”

Predlaže da se kupuju grahorice, žitarice koje treba uzeti za
dugi rok. “Brašno možete imati, ali neće vas brašno spasiti. Ne
idemo na pusti otok ili u karantenu da imamo samo brašno. Nije
19. stoljeće”, kaže. Ne predlaže da se uzimaju konzerve.

“Treba uzeti i sjemenke. To su orasi, bundevine sjemenke,
suncokretove sjemenke. Chia je super, ali ona ne raste u
Hrvatskoj, a dajmo prednost onome što raste kod nas”, kazao je.
Predložio je i da ljudi kupuju integralni kruh, a ne toast koji
se razgrabio na policama dućana. 

“Sve je to rezerva. Ne smijemo gomilati takve namjernice”, kazao
je. U smislu što jesti u vremenu virusa, Dolibašić ističe da
treba čuvati energetsku ravnotežu. “Sada nam u sjedilačkim
uvjetima u stanu treba manje kalorija nego kada smo se kretali i
bili aktivni i radili”, kazao je i dodao da je već kod mnogih
ljudi, a u krizi smo dva tjedna, došlo do atrofije mišića. 

“Napravite par sklekova i čučnjeva”

“Razmrdajte se. Napravite par sklekova, čučnjeva i održavajte
mišićni status”, savjetuje i dodaje da kada se govori o hrani
primarno se otpornost veže uz proteine. 

“Ista stvar je za mišiće. Mišići su nam jamstvo otpornosti i
imuniteta”, kazao je te dodao da proteina u mesu i jajima s
kojima ipak ne treba pretjerivati. “Grahorice i žitarice su dobra
kombinacija jer nam tada treba mala količina mesa da imamo sasvim
dovoljno unosa proteina”, kazao je i dodao da je jako bitno voće
i povrće, a bitnije je povrće i to sezonsko i svježe.

“Nadam se da će se pronaći neki model da mi možemo doći do hrane
ili da će se OPG-ovima omogućiti dostava jer nam je to u
nacionalnom interesu. Povrće i svježi vitamini su imunitet.
Odnosno snaga i jačina otpornosti koji će se sa koronavirusom
susresti”, kazao je. Istaknuo je i problem vitamina D jer smo
sada trebali izaći na sunce. 

“Tko ne jede ribu i gljive neka suplementiraju vitamin D”,
zaključio je.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari