Ako je oštećen, teflon je otrov

Koristite teflon tave u kuhinji? Stručnjak upozorava: ”Odmah ih se riješite!”

Tvornica Du Pont, koja je izumila i najveći je svjetski proizvođač teflona, godinama je u vodu ispuštala opasne kemikalije

Ako kod kuće imate teflonsku tavu bacite je. Jer, iz izgrebane
tave možda izlaze opasne kemikalije, napisao je na svom Facebook
profilu Ivan Pernar. Inspirirao ga je film
“Mutne vode” koji je upravo stigao u kina. Horor priča iz
stvarnog života govori o velikom korporativnom skandalu koji se
godinama zataškavao.

Tvornica Du Pont, koja je izumila i najveći je svjetski
proizvođač teflona, godinama je u vodu ispuštala opasne
kemikalije. Tisuće ljudi u Americi oboljele su
od raka, bolesti štitnjače, djeca su se rađala s deformacijama.

Nakon duge i mukotrpne borbe odvjetnik im je izborio 670 milijuna
dolara, a film je ponovno je reaktualizirao priču o
teflonu. 

Priča o odvjetniku koji se bori za stanovnike američkog gradića u
kojem se nalazi tvornica teflona nije samo filmska nego stvarna.
Proizvođači teflonskog posuđa koristili su opasne kemikalije i
ispuštali ih u potok iz kojeg se s vodom snabdijevalo sto tisuća
ljudi. Posljedica, tisuće oboljelih od raka i djeca rođena s
raznim deformacijama. Prvi je na sve posumnjao farmer kojem su
uginule krave koje su pile na tom izvoru. 

Film je ponovno je u centar pozornosti vratio staru priču o
korištenju i štetnosti tava od teflona koje ima
gotovo svako kućanstvo i koristi ga gotovo svakodnevno.

Kada su se pojavile šezdesetih godina prošlog stoljeća, dogodio
se zaokret u kulinarstvu. Teflonska tava bila je san svake
domaćice, ništa se više nije lijepilo. A onda se otkrilo da mogu
biti štetne. 

“Ne koristimo teflonske tave. U uporabi su tave od lijevanog
čelika i inoksa. Zato što kod njih postoji šansa da se materija
sastruže i da završi u hrani”, kazao je kuhar Luka
Đamarija
.

Dobro su napravili, uvjeren je profesor kemije s
Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji kaže, teflon je otrov u
kuhinji. 

“Ukoliko je teflon imalo oštećen, govorim o nekim mikro
oštećenjima koja ne vidite, takav teflon možete slobodno baciti
iz kuhinje. Zato što se takav teflon pri visokim temperaturama
brzo raspada i razgrađuje na kemikalije u kojima doslovno ima
bojnog otrova”, kazao je Valerije Vrček,
profesor kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Da s njim treba biti oprezan upozoravaju i s Nastavnog zavoda za
javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

“Ono sto je bitno naglasiti takvo posude se treba pogledati da li
je glatkih površina. Jer za vrijeme pečenja i kuhanja u takvoj
posudi bi moglo doći do otpuštanja toksičnih tvari ukoliko te
površine nisu glatke. Ono što je isto jako važno istaknuti je da
kad se manipulira takvim posuđem da se ono ne pregrijava u smislu
da se prazna tava stavi na zagrijavanje”, kazala je Jasna
Bošnir
sa Odjela za zdravstvenu ispravnost.

Ono što mnogi ne znaju, teflon je zapravo plastika. Punim imenom
poli-tetra-fluoretilen. I kod njega je sporna kemikalija PFOA
koja je prikladno dobila ime “vječna kemikalija” jer se gotovo ne
može razgraditi.

“Ponavljam, teflon se koristi za mnoge druge svrhe, ali mu mjesto
nije u kuhinji. Organoflori spojevi su okarakterizirani najjačom
kemijskom vezom i oni kad jednom uđu u okoliš, ne možete ih se
riješiti iz okoliša” dodao je Valerije Vrček.

Tek 2015. godine proizvođači teflona prestali su ga koristiti
nakon pritiska američke Agencije za zaštitu okoliša.

“Danas proizvođači koji se bave proizvodnjom teflonskog posuđa su
daleko na puno višem nivou nego što su bili prije pet, deset ili
petnaest godina, tehnologija se usavršava svakim danom, a posebno
posude koje nose neki zaštitni znak poznatih proizvođača, oni
sigurno vode računa da je aditiv u proizvodu
korišten na način kako se to treba koristiti, u količinama u
kojima on ima svoje funkcionalno svojstvo i na način da se ne
otpušta u hranu”, kazala je Jasna Bošnir.

Iako nema istraživanja koja potvrđuju štetan utjecaj teflonskog
posuđa na zdravlje ljudi, dobro provjerite je li
vaše oštećeno i pazite da na teflonu kuhate i pečete na umjerenim
temperaturama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari