NutriScore

Zašto Hrvatska još nije uvela semafor za hranu? “Građani vole birati proizvode koji su označeni”

Pri kupnji namirnica u nekoliko europskih zemalja postoji NutriScore, semafor za hranu koji pomaže u lakšem čitanju etikete

Bolesti srca, dijabetes, rak, moždani udar, svi ti zdravstveni
poremećaji pojavljuju se, među ostalim, i zbog loših
prehrambenih navika
. Od kardiovaskularnih bolesti umire
25.000 Hrvata na godinu. 

Pri kupnji namirnica u nekoliko europskih zemalja postoji
NutriScore, semafor za hranu koji pomaže u
lakšem čitanju etikete. Predlaže ga Europski
parlament
, a još nije stigao u
Hrvatsku iako ne košta ništa. Riječ je oznakama koje kroz
boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu
vrijednost
proizvoda, najzdravije je zeleno A, a
najmanje kvalitetno crveno E.

“Francuska je prihvatila NutriScore prije dvije godine. Do sada
se uključilo 230 kompanija, i velikih, i malih. NutriScore je
koristan ako, primjerice, treba
usporediti pahuljice”, objašnjava Serge
Herzberg,
profesor nutricionizma na Sveučilištu u
Parizu.

Uz Francusku, takvu praksu prigrlile su Belgija, Nizozemska,
Njemačka i Španjolska. Hrvatska može već sutra donijeti tu
preporuku koja državu neće koštati ništa

“Iskustvo je pokazalo da građani vole birati proizvode koji su
označeni jer razmišljaju tako da ako netko nije naznačio proizvod
na ovaj način, da onda nešto skriva”, izjavila je Biljana
Borzan
 zastupnica u Europskom parlamentu.

Iako NutriScorea u Hrvatskoj još nema, mnogi građani pomno čitaju
deklaracije, a često u odabiru namirnica prevagnu
cijene

“Čitam sve što mogu, ali kad su djeca u pitanju, to mora biti što
zdravije i što bolje”, kazala je Lea iz Zagreba.

“Pročitam deklaraciju koliko mogu, ali ako je previše kemije, to
ne kupujem”, izjavio je Zlatko, također iz
Zagreba.

Unos hrane slabije kvalitete dovodi i do pretilosti koja je rizik
za srce.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su smrti 17,5
milijuna ljudi
na godinu, od kojih je 25.000 u
Hrvatskoj. To je kao da nestane grad veličine Kutine. Bolesti
srca i krvnih žila na vrhu su ljestvice uzroka smrtnosti
 čak 45 posto ljudi umire upravo zbog tog
zdravstvenog problema.

“Smatra se da 80 posto bolesti danas nastaje zbog lošeg
odabira hrane. Iznimno je važno što jedemo i
vrlo je važno omogućiti kupcu da na brz i jednostavan način
donese odluku”, komentirala je Biljana Borzan zastupnica u
Europskom parlamentu.

Izvor: Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari