zadovoljni ugostitelji

Niži PDV za ugostitelje, a hoće li cijene ostati iste?

Smanjenje cijena može si priuštiti samo 20 posto ugostitelja. Za sada će, prema riječima šefa restorana, profitirati konobari i osoblje

Od prvog dana ove godine u ugostiteljstvu novi
porezi, i to niži. Svima koji se bave pripremom hrane i
slastica PDV pada s 25 na 13 posto. Iako su većinom
zadovoljni, ugostitelji kažu da ih muči još
mnogo toga.

Na sve što se u restoranima, fast foodovima i slastičarnicama od
danas reže, krčka i peče, obračunava se 12 posto manji PDV. No
taj iznos gostima je vidjiv samo na dnu računa, jer
cijene većinom ostaju iste.

>> Što se sve promijenilo 1. siječnja: Plaće rastu svima, no oni koji vole piti kavu i sok plaćat će više

“To sniženje prvenstveno znači da nam se oslobodio jedan dio
sredstava koji ćemo moći isplatiti za bolje plaće radnicima,
kojima ćemo moći uvesti bolje uvjete. Možda ostane nešto novca i
za investiranje, a puno nas ima kojima će to značiti da počnemo
poslovati u plusu”, rekao je predsjednik Nacionalne udruge
ugostitelja i vlasnik restorana Marin
Medak.
 

Kaže, smanjenje cijena može si priuštiti samo 20 posto
ugostitelja. Za sada će, prema riječima šefa, profitirati oni –
konobari i osoblje.

“S obzirom na taj PDV koji je ubijao ugostitelje, tj. poslodavce,
mi nismo imali pomaka za veće plaće radi tog tzv. velikog
poreza jer je država jako puno uzimala”, rekao je konobar
Krunoslav Talan

Ovo je samo kap u moru olakšanja

I u jednoj slastičarnici novogodišnju poreznu reformu dočekali su
s veseljem.

“Jer je došla u zadnji čas i bila je zaista slamka spasa s
obzirom na to da smo u ove zadnje godine kada je povećanje poreza
bilo na 25 posto, što nas je dotuklo, gdje smo prije toga se
obvezali na investicije i kredite ne očekujući da ćemo imati veći
PDV”, rekla je vlasnica slastičarnice
Žakline Troskot.

No ovo je samo kap u moru olakšanja poslovanja. Ugostitelji žele
ovakav porez i na kavu, pivo i vino, a najviše od svega – manje
doprinose na plaće.

“Mi ne planiramo, iskreno, smanjiti cijenu iz ovog razloga što
sam vam rekla. Smatramo da naši djelatnici zaslužuju veće plaće”,
rekla je Troskot. 

Dio gostiju to podržava, ali dio ne 

“Radnicima plaće? Prvi put čujem. Da će radnicima zbog toga
povećati plaće? Neće. – Nego što mislite? Trošit će na sebe”,
rekao je Mladen Malić iz Zagreba.

Devetsto milijuna kuna na godinu tako će ostati u blagajnama
ugostitelja umjesto da odu u državnu blagajnu. A da se uhodaju u
novi sustav, ni dana predaha im ne daju porezni inspektori.
Kažu, vremena je bilo dovoljno.

“Inspektori su na terenu i kontroliraju račune i kontroliraju
jesu li stope poreza na dodanu vrijednost pravilno iskazane.
Isključivo se radi o pripremama i usluživanju jela i slastica, a
nikako se ne odnosi na piće. Još bih napomenula da u ove
djelatnosti nikako ne spadaju pekare”, rekla je voditeljica
Službe za nadzor fiskalizacije Dalija Brkić.

Pa ako netko stavi piće pod 13 posto ili slučajno nekome ostane
25 posto na sve i zakine sam sebe, može još platiti i kaznu od
2000 do čak pola milijuna kuna! Pa im tako i zbog jedne
slastice ili ručka može ostati gorak okus u ustima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari