Domaćih odojaka oko Božića je premalo i zato im raste i cijena, sa 14 na čak i do 24 kune
Jedno od omiljenih blagdanskih jela svakako je odojak, no ponuda
u Hrvatskoj jednostavno ne može pratiti potražnju. Zbog toga će
se najviše jesti odojak iz uvoza, i to iz Njemačke i Nizozemske.
Domaćih odojaka premalo
Iako ne tako velika kao po pitanju odojaka, u Hrvatskoj vlada i
nestašica janjetine, koje se mora uvesti gotovo 300 tona. Glasni
i nemirni, a već za nekoliko dana naći će se na blagdanskom
stolu.
U Hrvatskoj se svakog mjeseca pojede 16 000 odojaka, dok u
prosincu ta brojka raste i na 60 000. No, porazno je šta čak
dvije trećine ovog mesa dolazi iz uvoza, uz ostalo iz Nizozemske,
Danske i Njemačke.
Domaćih odojaka oko Božića je premalo pa im ne treba dugo da se
prodaju.
”Mi ih ovdje imamo 50 i svi do jednoga su prodani. Prodani su
čak i oni koji još nisu ni rođeni”, rekao je Slobodan Čanaki,
vlasnik OPG-a.
Potražnja za odojcima je sve veća, a tome svjedoči i njihova
cijena. Naime, u studenome je kilogram odojka koštao 14 kuna, a
do kraja prosinca mogao bi narasti na čak 23 ili 24 kune.
Do domaće janjetine samo najbrži
Uz kroničnu nestašicu, na cijenu je utjecala i svinjska kuga, pa
su u EU odojci skuplji 67 posto. Uz odojke, tražena je i janjad
koja košta 25 kuna po kilogramu. No i nje nedostaje.
Na godinu se pojede 700 000 komada, no od toga je čak 300 000 iz
uvoza, 26 000 samo u prosincu. Dolaze iz Bugarske, Sjeverne
Makedonije i Rumunjske. Do one domaće janjetine, dolaze samo oni
najbrži.
Većina građana s toga će morati donijeti jednu odluku, riskirati
s uvoznim janjcima i odojcima ili ipak na stol staviti neko drugo
meso.