izbjegnite kazne

Iz policije pojasnili vozačima kako pravilno zaustaviti i parkirati automobil

PU osječko-baranjska

Poštujte prometne propise i svojim ponašanjem ne ugrožavajte sigurnost drugih sudionika u prometu, poručuju iz PU osječko-baranjske

U posljednje vrijeme više građana obratilo se policiji s upitima o zaustavljanju i parkiranju vozila. S toga su odlučili detaljnije objasniti sve propise vezane uz to.

Zaustavljanje i parkiranje vozila propisano je od 78. do 88. članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najviše upita odnosi se na zaustavljanje i parkiranje vozila na nogostupu, što je člankom 82. stavkom 1. točkom 10. zabranjeno, ali je sukladno stavku 2. tog članka iznimno i dopušteno, ukoliko je na nogostupu ostavljeno najmanje 1,6 metara širine za kretanje pješaka, s tim da ta površina ne može biti uz rub kolnika.

Pod jednakim uvjetima može se i parkirati, ako je to dopušteno prometnim znakom. Člankom 82. stavkom 4. propisana je i novčana kazna od 300 kuna za prekršaj nepropisnog zaustavljanja i parkiranja na nogostupu.Ovim putem iz policije apeliraju na građane da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem ne ugrožavaju sigurnost drugih sudionika u prometu, ne stvaraju smetnje za normalan tok prometa ili kretanje pješaka, ne zaklanjaju preglednost drugim vozačima te onemogućavaju pristup drugim vozilima radi parkiranja ili izlaska već parkiranih vozila.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari