Klasična svinjokolja na dvorištu se zakonski više ne smije provoditi - zbog afričke svinjske kuge
Sezona je čvaraka, kobasica i krvavica, no samo kalendarski. Što
se vremena tiče, svinjogojci još ne mogu početi
s kolinjem zbog previsokih temperatura. No, tu problemima nije
kraj.
Naime, klasična svinjokolja na dvorištu se zakonski više ne smije
provoditi – zbog afričke svinjske kuge moraju se zadovoljiti
posebni uvjeti koje malo tko može ispuniti.
Na imanju obitelji Benko pokraj
Vrbovca jede se samo zamrznuto meso od prošle godine jer se boje
da ove kolinja neće biti. Onako kako su to radili prije, više ne
smiju.
“Isto je bio pregled koji se nije plaćao, kupac je donio svoje
podatke, OIB. Veterinari su to napravili, odvezli svinju doma,
oni su je zaklali, ja sam prodao i to je radilo kao bombon”,
kazao je vlasnik OPG-a Marijan Benko.
Danas ih ne može prodati bilo kome, već samo registriranom
gospodarstveniku. Inače, 72 sata prije kolinje se mora prijaviti
veterinaru koji dolazi na pregled. Ako utvrdi da su svinje zdrave
i u dobrim uvjetima, izdaje odobrenje, no OPG
poput ovoga s 32 svinje, to košta oko 750 kuna.
“Nije zabranjeno, ovim putem naglašavam, nego je stavljen
preduvjet samo za one koji ne udovoljavaju minimalnim
biosigurnosnim mjerama”, rekla je Ljupka
Maltar, načelnica Sektora za zdravlje i zaštitu
životinja.
Tko ih ne zadovoljava, poput primjerice posebne ograde i čizama
samo za svinjac, kolinje mora obaviti u klaonici kojih nedostaje
ili su pak prebukirane.
“Nijedan slučaj svinjske afričke kuge u Hrvatskoj nema, no
međutim imamo pravilnik po kojem će se naplaćivati našim
poljoprivrednicima, na koji će se način njima zabranjivat
prometovanje tim istim životinjama odnosno, što je tragično, nema
više čvaraka, nema više kulena”, istaknuo je Mato
Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni seljaci Hrvatske.
Iz Ministarstva tvrde, to nije istina. Ovo je nužna zaštita
protiv kuge koja je potvrđena u 11 članica Europske
unije, a nama najbliže – u Srbiji.
“Čak područje koje je blizu rizika, postoji zabrana stavljanja u
promet živih svinja i njihovih proizvoda tako da je to ono što mi
želimo spriječiti”, pojasnila je Maltar.
Svinjogojci su svjesni da je riječ o opakoj bolesti, ali budući
da je još nema kod nas, smatraju da su ove mjere preoštre,
prepune birokracije te namijenjene da im
isprazne džepove.
“Jednostavno su ukinuli naše tradicionalno
kolinje, koje smo mi, cijela familija i prijatelji se tu
družili. Svega toga više nema”, tužan je Marijan Benko.
Ima, ali očito na drukčiji način. Dok se poljoprivrednici ne
priviknu ili barem ne dođe hladnije vrijeme pogodno za kolinje,
svinje barem još neko vrijeme mogu spavati mirno.