U svijetu je uobičajeno ulaganje u whisky, gdje njegovu vrijednost određuje starost.
Postoje i investicijski whisky fondovi čiji je moto:
Umjesto zlatnih karata, kupujemo bačvice tekućeg
zlata. Dakle, uz već postojeću proizvodnju, Prva
hrvatska bačvarija i destilerija “Pepel ®-Co” iz
Đurđenovca ponudila je hrvatskom i europskom tržištu
ovoga ljeta novu proizvodnu koncepciju po kojoj vrijednost
whiskyja određuje njegova jedinstvenost, a godinama stajanja
dobiva dodatnu vrijednost.
Najcjenjeniji je upravo whisky iz jedne bačve – Single barrel
whisky. Stavljanjem 1000 litara istog destilata u 20 bačava od 50
litara, nakon odležavanja, ni u jednoj od bačava neće biti isti
whisky.
“Sličan da, ali ne isti. Svaka je bačva svijet za sebe, sa
specifičnom mikroklimom koja daje posebnost whiskyju”, kažu u
PepelCo.
Tržištu nude single barrel whisky od 15 litara. Whisky iz bačve
šalje se na analizu koja se odnosi isključivo na određenu
količinu whiskyja, ali on se ne prodaje u bačvi, nego se bez
filtriranja (da ostanu sve potrebne arome) pretoči u 15 staklenih
boca zapremine 0,7 l. Na deklaraciji se nalazi ime edicije
odnosno ime kupca, zatim Lot – broj koji je uobičajeno datum
punjenja i nalazi se isključivo na tih 15 boca.
“Kupac dobiva certifikat koji potvrđuje da je to unus et
unicus (jedna jedincata) edicija, kao i brojeve
carinskih markica koje se nalaze na bocama. Već sada kupci
naručuju svoje edicije koje će za desetak godina vrijediti
deseterostruko više jer žele uživati u kvaliteti i jedinstvenosti
tog izvornog tekućeg zlata. Koncept whisky investmenta omogućuje
im da ostanu na tradicionalnoj proizvodnji i zadovolje zahtjevno
tržište bez masovne proizvodnje”, dodaju u PepelCo.
Tako svojim kupcima nude visoku kvalitetu whiskyja, što ima svoju
cijenu jer Pepel®No1 – Prvi hrvatski whisky – dugotrajna je i
najbolja investicija za naše tržište, turizam, poslovne partnere,
prigodan dar i budućnost.