Otvorena Vinarija i kušaonica u Dalju

Otvorena Vinarija i kušaonica u Dalju

U Ulici braće Radić 17-19 jučer je otvorena 3,5 milijuna kuna vrijedna Vinarija i kušaonica vina Antunović nedaleko od obale Dunava, a svečanom događaju nazočili su visoko uzvanici na čelu s Osječko-baranjskim županom dr. Vladimirom Šišljagićem.

Investitor je OPG Jasne Antunović Turk,
diplomirane ekonomistice i poduzetnice, koja nastavlja obiteljsku
stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarstva Antunovića, koja
je ujedno i predsjednica Udruge vinara i vinogradara Erdut –
Podunavlje, Erdutski vinari.

– Ovog proljeća posađen je i posljednji od planiranih sedam
hektara vinograda u projektu koji smo počeli 2004. godine kada je
i osnovan OPG. Projekt smo ostvarili uz financijsku pomoć
Ministarstva poljoprivrede i Osječko-baranjske županije te Općine
Erdut koja je poticala ovu djelatnost. U suvremeno opremljenoj
vinariji kapaciteta 750 hektolitara vina nalazi se i prostor
vinotočja/kušaonice za 50-ak gostiju prema standardima Pravilnika
o pružanju ugostiteljskih usluga na OPG-ima, a OPG Antunović je
prvi s takvim rješenjem u Osječko-baranjskoj županij
i,
kazala je Jasna Antunović Turk.

Dr. Šišljagić je, u ime Županije koja je sufinancirala projekt u
pojedinim njegovim dijelovima, napomenuo je kako je OPG Jasne
Antunović Turk jedan od šezdesetak OPG-ova koji u svojoj ponudi
uključuju i vina. Županija, kazao je župan, je prva po ulaganjima
prema operativnom programu nasada, a ovaj OPG zasigurno će
unaprijediti ne samo poljoprivredni segment nego i kontinentalno-
turističku ponudu Slavonije i Baranje.

” Uvjeren sam da će turisti rado dolaziti ovdje gdje se nude
kvalitetna vina i domaći autohtoni proizvodi”
, smatra
Šišljagić, a u kvalitetu su se jučer, kao i u gostoprimstvo,
odmah uvjerili brojni gosti obitelji Antunović koji su zeleni,
silvanac, pa onda graševinu, pa… pili uz tamburaše do duboko u
noć.

Nagrađivana vrhunska i visokokvalitetna vina

OPG Jasne Antunović Turk nudi sorte: 75% bijele – graševina,
chardonnay, zeleni silvanac, muškat ottonel, plamenka; te 25%
crne – crni pinot, cabernet sauvignon, cabernet franc. Tržišni i
proizvodni princip rada vinarije – “butik vinarija”, vrhunska
vina u malim serijama. U prvoj godini proizvodnje u novom pogonu
2010. prizvedena su dva vrhunska (graševina “sur lie” i crni
pinot barrique) i tri visokokvalitetna vina, a osvojena su
međunarodna odličja Villany, Mađarska 2008. šampionska titula za
graševinu 2007., Beowine, Srbija 2011. zlatna medalja muškat
ottonel 2009. te mnogobrojna domaća zlatna i srebrna odličja.

Tekst: D.Pejić /
www.glas-slavonije.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari