Slavonski turizam: Ostvareno 8,6% noćenja više nego lani

Iako se naizgled čini da samo Jadran prema nedavno objavljenim pozitivnim rezultatima o ovogodišnjoj turističkoj sezoni izvlači hrvatsko gospodarstvo, statistika u kopnenom dijelu Hrvatske govori o odličnim turističkim rezultatima Osječko-baranjske županije!

Dok jadranska turistička sezona traje svega dva mjeseca, na području naše Županije turizam je prisutan tijekom cijele godine.Štoviše, upravo za ljetnih mjeseci bilježimo manji broj gostiju nego u preostalih deset, a da je to doista tako, potvrđuju i iz Županijske Turističke zajednice, ali i sami vlasnici seoskih gospodarstava.



– Mi čak ne bilježimo razliku u ovoj u odnosu na prošlu pa i pretprošlu godinu. Gostiju ima, upravo smo ugostili Švicarce, nedavno su bili Nizozemci i Talijani, i brojni drugi koji dolaze u Baranju ne zbog usputne rute, već ciljano, i to po nekoliko dana. Konkretno, mi smo prošloga mjeseca zabilježili 135 noćenja što je s obzirom na broj kreveta odlično i ujesen ponovno očekujemo navalu gostiju. Moram ipak napomenuti da turisti vole našu netaknutu prirodu i kad se govori o, primjerice, asfaltiranju neke ceste to neće oduševiti gosta koji je došao u ruralni dio zemlje – rekao je Denis Sklepić, vlasnik Seoskog gospodarstva “Sklepić” u Karancu.

A da je prošla godina bila katastrofična za razliku od 2011. kad je u prvih pet mjeseci ove godine našoj županiji zabilježen respektabilnih 68.000 noćenja potvrđuje i Antonio Sobol, direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. Štoviše, ova je godina čak i uspješnija od 2009., kada je u Slavoniji organizirano Europsko prvenstvo u streljaštvu, odnosno odigravalo se Svjetsko prvenstvo u rukometu. Tako je bez značajnih ovogodišnjih događanja ova godina, ocjenjuje Sobol, više nego dobra, a ono što posebice veseli jest činjenica da su vlasnici apartmana i hotela uspjeli “preživjeti” i izbjegli su stavljanje ključa u bravu.



– Ove godine do 31. svibnja imali smo 8,6 posto noćenja više u odnosu na prošlu godinu. Mogu reći da smo doista u morskim gabaritima, iako privatni apartmani ne bilježe značajne brojke i to iz jednostavnog razloga jer imaju do 20 kreveta, što nije velik kapacitet. No, gledamo li sedam godina unatrag imamo i fantastičnu ponudu koja napreduje, iako ne u svim dijelovima ravnomjerno. Baranja je svijetli primjer
– pojašnjava Sobol. Također kaže da u turističkom sektoru Slavonija i Baranja ima općenito najbolje gospodarstvenike koji ulažu upravo u ovaj dio Hrvatske, što je izuzetno dobro.

Kad su u pitanju stranci, Sobol kaže da se pojavljuju najčešće u novom tržišnom segmentu, cikloturizmu, i dolaze doslovce iz svih dijelova svijeta. Među pozitivnim pokazateljima za očekivati je, naglašava, da prednost ima Osijek gdje, kako doznajemo od Dubravke Kovačević iz osječke Turističke zajednice zabilježeno 20 posto više noćenja i 13,25 posto više gostiju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Konkretno, ove godine tražilo se 8.550 kreveta više nego u istom razdoblju 2010. godine što, kaže Kovačević, iako nije velika brojka, ostavlja razlog za veselje. Ponuda je raznovrsna, dodaje, neprestano se nešto događa, organizirani su stručni skupovi, ugostiteljski objekti na webu nude svoje sadržaje i to je jedan od segmenata koji, prema njezinim riječima, privlači turiste, ali dijelom i poslovne goste.

Broj noćenja do 31. svibnja 2011.

Bilje 2.600
Kneževi Vinogradi 1.100
Beli Manastir 2.300
Osijek 52.002 (do 31. srpnja)

Sklepić: “Naši” turisti dobro troše

– Otkako se bavim ovim poslom nisam vidio da je turist kupio narezak i paštetu i da je objedovao u sobi. Ovdje turisti troše u restoranima, odlaze u Kopački rit, kupuju unikatne suvenire, kušaju razna vina i sve je to dokaz da naši turisti ne štede – kaže Sklepić. Kako kaže, samo mali broj Danaca i Nizozemaca dolaze u Baranju kao usputnu rutu do mora, a ostali Baranju posjećuju ciljano i rado joj se vraćaju.

Osijek čeka stotisućito noćenje

Zanimljivo je da Osijek još uvijek čeka, pojašnjava Kovačević, stotisućito noćenje!
– Prema broju noćenja rekordna je bila 1988. godina, kad je zabilježeno 124.000 noćenja i taj broj od Domovinskoga rata nismo uspjeli prijeći. Ono što je blizu realnosti razmišljanje je da sa sve boljom povezanošću Osijeka i Zagreba imamo sve manje noćenja. Onaj tko će za dva i pol sata biti kod kuće rijetko će ostati noćiti u Osijeku, no to je nužno – zaključuje Kovačević.

Tekst: M.Mihelić (www.glas-slavonije.hr)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari