Stotinjak turista platilo 400 kuna berbu grožđa u Baranji

Stotinjak turista platilo 400 kuna berbu grožđa u Baranji

Na osječki željeznički kolodvor u subotu je stigao prvi Baranja Express i dovezao 130 turista iz raznih dijelova Hrvatske i Slovenije. .

Riječ je o programu agencije Atlas za ljubitelje kontinentalnih
avantura, u sklopu kojega je organizirano posebno jesensko
putovanje u Baranju, točnije u srce baranjskog vinogorja

Turisti su u ranim jutarnjim satima krenuli vlakom iz Zagreba, u
Osijeku su ih čekali autobusi kojima su ”prebačeni” u Baranjsku
planinu.

I uživanje je moglo početi. Svi zajedno zasukali su rukave te,
vođeni beljskim stručnjacima, počeli berbu grožđa. Brali su ovi
novopečeni ”sezonci” graševinu i frankovku, te se
uvjerili da posao berača nije baš lak. Na ruku im je išlo
prekrasno ljetno-jesensko vrijeme i još ljepši okoliš. Slatke
muke trajale su nešto više od sata, koliko im je bilo potrebno da
napune prikolicu. Kašetu grožđa, koje su sami brali, ponijeli su
svojim kućama.

A nakon rada, slijedila je i nagrada. Zauzeli su
busiju” u vidikovcu gdje ih je čekala
papica”. Budući da su potrošili kalorije, ručak je
bio nešto ”žešći”, pa je poslužen pravi
baranjsko-beljski vinogradarski grah
. Nakon kojeg
izuzetno dobro paše vino. Dakako, beljsko. Dodatni štih davali su
veseli Pištini tamburaši. A nakon obroka, put ih je vodio u novu
beljsku vinariju, nakon koje su se vratili nekoliko stoljeća u
prošlost i uživali u prastarom beljskom podrumu, u društvu bačvi
od najbolje slavonske hrastovine te tajnovite arhive. Posjetili
su i tamošnju suvenirnicu, kupili pokoji suvenir, kušali vino i
ponovno sjeli u autubuse.

Cilje je bilo nekoliko kilometara udaljeno etnoselo Karanac i,
što drugo do – Baranjska kuća, odnosno Ulica zaboravljenog
vremena. Dočekao ih je gazda Bajo s gužvarama, kavom i
rakijicom. Normalno, bili su tamo i tamburaši…

[blockquote]NARADILI SE – A IPAK ZADOVOLJNI

Nezaboravno. Ovo valja ponoviti. O Baranji smo dosta
slušali, ali nam je ovo prvi dolazak. No, ne i posljednji

riječi su jednog sredovječnog zagrebačkog bračnog para, koje je
ponovila većina upitanih za dojmove. Uz sve to, dodali su,
cijena aranžmana od 400-tiinjak kuna po osobi
prihvatljiva je za svačiji džep.
Sličnih dolazaka bit će
sigurno još. Beljci su ozbiljno ”zakoračili” u turističke vode,
a sve radi promocije Baranje. Za svako godišnje doba pripremaju
drugačije sadržaje, a u bliskoj budućnosti pobrinut će se da
izleti ne budu samo jednodnevni.

Atlasov BARANJSKI MAMAC

Provedite se u srcu vinograda, vinskih priča, baranjskih salaša i
gastroponude baranjskih čardi. Jedan od najatraktivnijih i
najprivlačnijih položaja vinogradarske regije u
Osječko-baranjskoj županiji nalazi se na Banovom brdu u sjevernoj
Baranji. Smatra se da naziv regije dolazi od riječi Boranya što u
prijevodu s mađarskog znači majka vina. Najveći i najpoznatiji
proizvođač vina u Baranji su Podrumi Belje čiji se vinogradi
protežu na 583 hektara. U srcu Kneževih Vinograda, prije pet
stoljeća ukopan je u brdo Beljski podrum iz 1526. godine,
fantastično zdanje koje iza svojih teških vrata skriva dvije
etaže dugačkih hodnika…[/blockquote]

Tekst: Ivica GETTO (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari