Od 100 pacijenata na bolovanju istodobno smije biti samo četvero

Kada u privatnim tvrtkama poslovanje krene nizbrdo praksa je da napaćeni radnici spas od otkaza traže u bolovanjima, što liječnike stavlja u grozan položaj.

Kada u privatnim tvrtkama poslovanje krene nizbrdo praksa je da napaćeni radnici spas od otkaza traže u bolovanjima, što liječnike stavlja u grozan položaj s obzirom na to da ih ugovori s HZZO-om pod prijetnjom sankcija obvezuju na stopu bolovanja radno aktivnih pacijenata ne veću od 3,5 posto.

Skupina osječkih liječnika obiteljske medicine koji se godinama brinu za radnike više radnih kolektiva ističu kako u posljednje vrijeme trpe veliki pritisak. S jedne strane se suočavaju s činjenicom da im dugogodišnji pacijenti traže bolovanja na osnovi stvarnih psihičkih smetnji i posljedica mobinga, a s druge s činjenicom da će ih HZZO “lupiti po prstima” ako bolovanja svima odobre.

Kada neko poduzeće dođe u kolaps njegovi radnici na sve načine pokušavaju naći izlaz kroz bolovanja i tada njihovi liječnici doživljavaju strašne pritiske za otvaranje bolovanja. Riječ je o situacijama kada odjednom bolovanje zatraži i po 50, 60 ljudi. Liječnici bolovanja odobriti ne mogu svima, ma koliko razlozi pacijenata bili opravdani. Ugovorom koji moramo potpisati s HZZO-om, ako želimo raditi, definirana je stopa bolovanja koju ne smijemo prijeći pod cijenu kaznenih odredbi! U praksi to znači da, primjerice, na svakih 100 zaposlenih pacijenata njih najviše četvero može istodobno biti na bolovanju – objašnjava osječki liječnik (podatci poznati redakciji).

Iz HZZO-a kažu kako nema govora o maltretiranju liječnika kada su u pitanju bolovanja nego samo o sankcioniranju onih koji se ne trude dovoljno oko svojih pacijenata.

Nije riječ ni o kakvoj prijetnji liječnicima. Na temelju višegodišnjeg praćenja kretanja bolovanja na razini RH, utvrđena je stopa u visini od 3 posto. HZZO ne poduzima nikakve mjere prema liječnicima u slučaju da im je stopa bolovanja veća od 3 posto ako je prekoračenje opravdano. U suprotnom, kada liječnik unatoč uzastopnom povećanju stope ne šalje pacijente na kontrolne preglede i pretrage kako bi se ispitala osnovanost bolovanja, HZZO nakon provedene temeljite kontrole ima mogućnost poduzeti mjere iz sklopljenih ugovora – opomene, te uskrate novčanih sredstava kao krajnju mjeru nakon uzastopnih kršenja ugovora – poručuju iz HZZO-a.

Izuzeća za trudnice i ozljede na radu

Iz HZZO-a dodatno objašnjavaju kako stopa bolovanja od tri posto ne obuhvaća bolovanja zbog komplikacija u trudnoći i zbog priznate ozljede na radu i profesionalne bolesti. Što tehnički ostavlja prostor liječnicima da pomognu radnicima koji njihovu pomoć traže zbog stvarnih psihičkih smetnji koje su “zaradili” na radnom mjestu.

Tekst: Ivana KUKIĆ SOLAR (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari