O štednji čak i na namirnicama za blagdanski stol koja je obilježila lanjsku božićnu kupnju ove godine nema govora!
Predvidjeli su to i trgovci koji su u skladu s rastom potrošnje
podigli cijene u odnosu na prosinac 2010. Tako će, prema cjeniku
nekoliko trgovačkih centra na bazi 20 proizvoda
u količini dostatnoj za blagovanje četveročlane obitelji,
Osječani za tradicionalne objede i ugođaj na Badnjak i Božić
izdvojiti stotinjak kuna više nego prije godinu
dana. Naime, dok su lani obitelji za ovu svrhu trošile
prosječno 400 kuna (između 271 i 546 kuna), ove godine potrošit
će oko 500 kuna (između 345 i 611) kuna.
Što god odabrali za glavno jelo, građani će, očekivano, najviše
potrošiti na božićni ručak – između 100 i
170 kuna ovisno o tomu hoće li poslužiti svinjetinu, puretinu,
piletinu ili janjetinu. Uz samo meso, čija se cijena za četiri
osobe kreće od 60 do 120 kuna, u potrošnju za ručak uračunati su
i mlinci, francuska salata, cikla, kiseli krastavci i zelena
salata. Za neizostavne, ali i nešto jednostavnije kolače domaćice
će potrošiti približno 100 kuna – većinu za kakav kremasti
kolač, te nešto manji dio novca za tzv. suhe tradicionalne kolače
na bazi meda. Dokupljivanje božićnih kuglica, zamjena
“pregorjelih” lampica za bor, te ukrašavanje doma
lončanicom božićne zvijezde stoji pedesetak kuna. Razlika u
cijeni pojedinih proizvoda nije drastična tako da oni koji tek
kreću u nabavu mogu mirne duše sve kupiti na jednom mjesto i tako
izbjeći kretanje po gradu za najvećih gužvi. Tako se, primjerice,
cijena kilograma janjetine u pravilu kreće oko
60 kuna za kilogram u svim trgovačkim centrima. Kilogram
bakalara svuda je u prosjeku 150 kuna, kilogram
oslića oko 30 kuna, a pakovanje mlinaca
od 500 grama u prosjeku četiri kune.
[blockquote]Za ribu do 300 kuna!
Za večeru na Badnjak, ovisno o izboru ribe, Osječani će potrošiti
od 60 kuna (oni koji se odluče poslužiti najjeftiniji oslić) do
čak 300 kuna (oni koji su budu priuštili bakalar). No, ipak,
najveći broj njih odlučit će se za “srednju” varijantu – šarana
koji će ih, ovisno ovisno o tome hoće li riba završiti u fišu ili
pećnici, stajati oko 100 odnosno 140 kuna (30 kn/kg). Iz
ribarnica trgovačkih centara poručuju kako cijene ribe na Badnjak
neće dizati, te da će ribe biti u dovoljnim količinama, odnosno
proporcionalno s prošlogodišnjom potrošnjom. No, iz ribarnica na
osječkoj Tržnici poručuju kako za kvalitetniju ribu ipak valja
ustati nešto ranije.
PROIZVOD – CIJENA
1kg svinjetine – 30kn
1kg janjetine – 60kn
1kg puretine – 35kn
1kg bakalar – 150kn
500g mlinci – 4 kn
500g franc.salata – 30 kn[/blockquote]
TEKST: Ivana KUKIĆ SOLAR (Glas Slavonije)
FOTO: homedit.com