Uskoro počinje gradnja bioplinskog postrojenja u Dalju

Očekuje se da u Dalju uskoro počne realizacija višemilijunske investicije, odnosno gradnja bioplinskog postrojenja snage 2 MW za proizvodnju električne energije - kaže Dragan Vulin, volonterski donačelnik općine Erdut, inače zaposlenik Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku kao znanstveni novak na radnom mjestu asistenta na kolegijima vezanim uz elektrotehniku i elektroenergetiku.

Vulin, kojipriprema doktorat o obnovljivim izvorima energije, pojašnjava da je Općina Erdut poduprla projekt vrijedan 11 milijuna eura kada su investitori, predstavnici slovenske tvrtke Keter Organica, na predstavljanju u Vukovaru, prihvatili njegov prijedlog za izgradnju takvog jednog postrojenja na području općine Erdut.

Lokacija je osigurana, javni natječaj je prošao i trenutno investitor s bankama rješava model financiranja, nakon čega očekujemo vrlo brzo ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole jer je većina projekata već gotova. Točan datum početka gradnje je vrlo teško procijeniti, ali nadamo se da će to biti ljeto ove godine, ako sve bude teklo prema planu. Općina Erdut je dala na korištenje tri hektara, tik do zemljišta za buduće bioplinsko postrojenje, Poljoprivrednoj zadruzi Agro-Dunav, koju čini 25 poljoprivrednika iz cijele općine, a koji će biti kooperanti i osiguravati sirovinu za proizvodnju električne energije – iznosi Vulin najnovije elemente u realizaciji projekta u kojem će se kao sirovina koristiti stajna gnojnica i kukuruz za dobivanje bioplina koji pokreće generatore za proizvodnju struje.

Bioelektrana će zaposliti ljude u postrojenju i plastenicima koji se inače grade uz ovakva postrojenja jer, osim električne, proizvode i toplinsku energiju.

Trebalo bi se otvoriti oko 70 radnih mjesta, što je za nas značajno, a Općina dobiva i neposredne proračunske prihode od komunalne naknade, kao i prihode od poreza i prireza na plaće zaposlenika. Korist imaju i kooperanati, kojima će Keter Organica jamčiti siguran otkup proizvoda, a na šest do devet mjeseci zaposlit će se dodatno i građevinski radnici na gradnji postrojenja“, najavljuje Vulin.

[blockquote]KOOPERANTIMA GNOJIVO, ELEKTRANI 50.000 KN DNEVNO

Prednost je i to što kooperanti imaju besplatno gnojivo za oranice. Naime, nakon što predaju sirovinu imaju pravo na istu količinu visokokvalitetnog gnojiva koje ostaje kao nusproizvod pri proizvodnji bioplina. “Vlasnik elektrane dobiva za 1 kWh električne energije približno 1,3 kn nakon što potpiše s HEP-om ugovor narednih 12 godina. Investicija se otplati za nekih 5-6 godina, a ostatak ugovorenog razdoblja postrojenje ostvaruje čisti profit. Jednostavni izračun ukazuje na to da bi dnevni prihod trebao iznositi oko 50 tisuća kuna“, navodi Vulin.

Poljoprivrednu zadrugu Agro-Dunav čini 25 poljoprivrednika koji će osiguravati sirovinu za postrojenje[/blockquote]


TEKST: Darko PEJIĆ (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari