Osijek u Saboru zastupljen sa dva zastupnika, Đakovo sa četiri

U novom sastavu državne vlasti od ukupno 151 saborskog zastupnika samo dvoje ima prebivalište u Osijeku – Biljana Borzan i Domagoj Hajduković (oboje SDP) – a tek jedan od dvadesetak ministara, i to ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak (HNS), dolazi iz najvećeg slavonskog grada.

Mnogi, stoga, smatraju kako je najveći slavonski grad premalo zastupljen u vlasti. Nedavno svrgnuti HDZ rođenog Osječanina ima tek u liku Vladimira Šeksa, ali on već dugo živi i radi u Zagrebu. Ostali dolaze iz drugih mjesta – Josip Đakić iz Virovitice, Josip Salapić iz Bizovca, a Tomislav Ivić iz Valpova.

HDSSB je na izbornoj listi imao dva Osječanina – predsjednika stranke Vladimira Šišljagića i dopredsjednika Krešimira Bubala – ali oni su ostali na svojim funkcijama župana i gradonačelnika, pa su u Sabor poslane zamjene. Tako boje HDSSB-a s ovoga područja brane Dinko Burić (Belišće), Ivan Češek (Slatina) te dvojac iz Đakova – Ivan Drmić i Zoran Vinković. Osječki zastupnici Borzan i Hajduković i dalje nisu raspoloženi išta komentirati za Glas Slavonije.

Predsjednik osječkog HDZ-a Tugomir Kuduz, Osječanin kojemu je “za dlaku” izmaknulo mjesto u Saboru, bio je šokiran ovom informacijom.

Naravno da su svi krajevi Hrvatske te mjesta važna, ali samo dvoje saborskih zastupnika i jedan ministar definitivno je premalo za Osijek. Po mojem mišljenju, i HDZ je trebao svakako više paziti na uravnoteženost, a to ćemo ispraviti već na idućim parlamentarnim izborima“, obećao je Kuduz.

Predsjednik HDSSB-a kaže kako nikada nije razmišljao na taj način, ali je činjenica kako bi četvrti grad u Hrvatskoj mogao biti više zastupljen.

Umjesto Bubala i mene, imenovani su zamjenski vijećnici HDSSB-a iz drugih gradova, ali mi smo željeli imati teritorijalnu zastupljenost. No nas dvojica smo predsjednik i dopredsjednik stranke, i naravno da se na taj način borimo za interese Osijeka, kao što se HDSSB bori za interese cijele Slavonije i Baranje. Poseban je problem što je samo jedan Osječanin u izvršnoj vlasti, kao ministar. Nadam se da se to ipak neće osjetiti u praksi“, nada se Šišljagić.

Dvostruko više Đakovčana

I dok je Osijek relativno slabo uključen u vlast, Đakovo se uistinu ne može požaliti na to. Za usporedbu, četvorica saborskih zastupnika s ovoga područja izravno dolaze iz toga slavonskog gradića – Damir Tomić (SDP) te Ivan Drmić i Zoran Vinković (HDSSB) iz IV. izborne jedinice, kao i Ivica Mandić iz V. izborne jedinice. Podrijetlom iz Đakova su i Tomislav Mirković (SDP – VII. izborna jedinica) i Jozo Radoš (IX. izborna jedinica – HNS) pa ispada da je nekoliko puta manje Đakovo dva ili čak tri puta bolje u Saboru zastupljeno od Osijeka.

Ministar Ivan Vrdoljak

Ivan Vrdoljak trebao je biti treći saborski zastupnik iz Osijeka, jer je u Sabor ušao s liste Kukuriku koalicije za V. izbornu jedinicu. No, postao je ministar graditeljstva, i to jedini osječki ministar u Vladi. Priznaje kako bi volio da je njegov grad više zastupljen u vlasti, ali optimistički dodaje – i jedan čovjek čini razliku.

Mislim da to i te kako dokazujem svojim primjerom. Na raspolaganju sam svima iz Osijeka, ali i Slavonije i Baranje. Konkretno, zauzimam se za ishođenje veće državne potpore HNK-u i Osječkom ljetu kulture, pokušavamo kvalitetnije riješiti pitanje osječkih muzeja, ubrzati dobivanje dozvola za različite investicije, a i dalje se bavim projektom gradnje Aquaparka na lijevoj obali Drave. Osijek sigurno neće biti zakinut“, tvrdi.

Tomislav Levak (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari