Slavonski češnjak sve traženiji

Slavonski češnjak sve traženiji

KITIŠANCI - Da za opstanak domaće proizvodnje češnjaka više nema straha i da su ljudi ipak prepoznali vrijednost uzgoja autohtonih sorti bilja, najbolja nam je potvrda uzgajivačica Jelica Štrok, koja je na svom imanju u Kitišancima prošle godine počela uzgajati domaći češnjak za kojim na ovim prostorima vlada sve veća potražnja.

No, prava priča o češnjaku ovdje tek počinje, jer nakon priče o
njoj i njezinom uzgoju domaćeg češnjaka u “Glasu Slavonije”, za
ovom vrstom povrtlarskog uzgoja zavladalo je nezapamćeno
zanimanje.
Zahvaljujući savjetima i preporukama Jelice
Štrok, u Valpovštini su dva mladića već započela s uzgojem
češnjaka, a sjeme češnjaka s njene oranice otišlo je i u mnoge
dijelove Hrvatske.

Nakon poplave uvoznog bijelog luka iz Kine, domaće
stanovništvo je sve više počelo uviđati razliku između uvoznog i
domaćeg češnjaka. Kad se kineski luk “iščija”, on oksidira i
pozeleni i iz temelja mijenja okus jelima u koja se stavlja,
posebno suhomesnatim proizvodima kao što su kobasice i kuleni.
Neusporediva je razlika i u aromi i svi su se već odavno uvjerili
da je za odličnu aromu jelima potrebno dodati tek vrlo malu
količinu domaćeg češnjaka, a da dodavanjem onog uvoznog, ni u
većim količinama rezultat neće biti onakav kakav bismo
željeli
“, pojašnjava neke od glavnih razlika uvoznog i
domaćeg češnjaka Jelica.

Nakon početnih prošlogodišnjih četvrt jutra, s kojih je dobila
oko 900 kilograma češnjaka, odlučila je udvostručiti
površinu
, te na pola jutra jesenas posadila oko 300
kilograma ozimog češnjaka. Mladi luk ove se godine neće vaditi s
Jeličine parcele nego će se potkraj srpnja ove godine krenuti u
njegovo vađenje, kako bi se osigurala dovoljna količina domaćeg
sjemena za ovogodišnju jesensku sjetvu. Zbog čuvanja sjemena,
Jelica prošle godine nije imala veliku količinu domaćeg češnjaka
koju bi ponudila na prodaju, no nada se da će se s godinama i ta
situacija promijeniti i da će domaćeg luka konačno biti dovoljno
na tržištu, gdje dostiže cijenu od 50 do 80 kuna po
kilogramu
, ovisno o kvaliteti.

Kada vidim s kakvim mi entuzijazmom dolaze mladi ljudi koji
žele ući u ovoj posao i koji me neprestano zovu za savjete, jer
žele raditi i uspjeti, vjerujem da bismo uz pomoć stručnih
službi, Grada, Županije i drugih nadležnih institucija, kroz
predavanja trebali pomoći tim mladim ljudima koji se žele vratiti
na zemlju i ponovno potaknuti razvoj ekološke, domaće
proizvodnje, koja se nažalost već odavno iselila iz mnogih
slavonskih vrtova
“, poručila je Jelica Štrok.

[blockquote]Rodilo 350 kilograma
Jelica Štrok konačno je počela zbrajati rezultate svog rada. Na
parceli u Kitišancima površine oko 2.000 kvadrata, gdje je
jesenas probno posadila češnjak iz vlastitog uzgoja i češnjak
dobiven iz vrtova prijateljica, ove je godine dobila zavidan urod
od oko 350 kilograma češnjaka. Većinu uroda, čija se cijena
(ovisno o kvaliteti) kreće od 50 do 80 kuna za kilogram, već je
prodala na različitim sajmovima i na kućnom pragu pa kaže da se
na prodaju ne može požaliti. Prognozira da će prodaja rasti sve
više kako se približava sezona kolinja.[/blockquote]

Lidija ANIČIĆ (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari