Članovi HGSS na Papuku tražili nestalu osobu

Tijekom proteklog vikenda šesnaest pripadnika HGSS Stanice Osijek uspješno su odradili potražnu vježbu na Papuku kod Orahovice.

15. travnja 2012. HGSS Stanica Osijek održala je potražnu vježbu na području mjesta Duzluk u blizini Orahovice. Vježba je zamišljena u sklopu redovnog programa rada Stanice kao provjera tehnika potrage.

Prvi dio vježbe  odrađen je  kroz teorijsku obradu orijentacije i kartografije te pismenu provjeru.  Praktični dio vježbe simulirao je pravu potragu za nestalom osobom. Pročelnik Stanice Slobodan Soldo pripremio je scenarij slučaja. Voditelji potrage su prema zadnjoj točki viđenja i profilu nestale osobe odredili područje potrage, segmentirali zone potrage te koordinirali cijelom potražnom akcijom.
Uz uporabu GPS uređaja  i karti članovi su ulazili u segmente i pretraživali teren.

Posebno zahtjevnu potražnu vježbu na većem segmentu imali su budući potražni timovi, Hrvoje Domazetović i pas Max te Josip Ivanišić i pas Bo. Zbog mokrog i skliskog tla i vrlo zahtjevnog terena pred psima i vodičima bio je veliki izazov. Potražni timovi u treningu su uspješno obavili svoj zadatak, što je bila još jedna potvrda spremnosti za  licencu I. stupnja koju potražni timovi polažu  u listopadu kao i priprema za brojne zahtjevne elemente potrage s kojima će se susretati u stvarnim akcijama traganja i spašavanja.

Potražni psi su od velike važnosti za HGSS jer u slučaju potrage oni zamjenjuju dvadesetak ljudi-članova potrage i mogu  pretražiti mnogo veća i nepreglednija područja s 95-98% točnošću. Licencirani potražni psi osposobljeni su za rad  s mrtvim i s živim osobama i to na svim mogućim, pristupačnim i nepristupačnim terenima.

Nakon uspješno odrađene potražne vježbe, voditelji potrage su odradili dokumentiranje akcije, a za ostale članove uslijedio je zahtjevan kondicijski trening i orijentacija na terenu pomoću karte i kompasa. Vježba je trajala do 16h, kada je napravljena  analiza vježbe, uz zadovoljstvo pročelnika i svih prisutnih članova odlično odrađenim poslom.

‘Ova vježba je jedna u nizu priprema HGSS Stanice Osijek s ciljem usavršavanja tehnika traganja i spašavanja te održavanja fizičke spremnosti članova. Mi smo na raspolaganju od 0-24 h, danju i noću, ljeti i zimi, 365 dana u godini i moji ljudi moraju biti spremni odgovoriti i najzahtjevnijim akcijama traganja i spašavanja iz svih vrsta nepristupačnih terena. Ovom vježbom smo još jednom kao Stanica pokazali da vrhunskom tehnologijom, digitalnom kartografijom i GPS navigacijom te iskusnim ljudima na terenu spremni odraditi i najzahtjevnije potrage. Također je važno napomenuti da ovaj posao svi članovi HGSS Stanice Osijek odrađuju profesionalno, a potpuno besplatno” – ističe pročelnik HGSS Stanice Osijek Slobodan Soldo, koji je ujedno i prvi gorski spašavatelj u Slavoniji.

Tekst i foto: Ivana Kovačević-Ivanišić HGSS Stanica Osijek

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari