Zanimanja budućnosti: odvjetnik za virtualni svijet, unajmljeni prijatelj,…

U trenucima kada se u nas raspravlja o obrazovnom sustavu, prema pisanju CNN-a, što u nas prenosi portal businness.hr, troškovi podizanja djeteta porasli su za 40 posto u posljednjih deset godina.

U trenucima kada se u nas raspravlja o obrazovnom sustavu, prema pisanju CNN-a, što u nas prenosi portal businness.hr, troškovi podizanja djeteta porasli su za 40 posto u posljednjih deset godina.

Upozoravaju, naime, kada je riječ o obrazovanju, da je kvaliteta javnih škola i fakulteta sve manja, a privatne su škole preskupe. Upravo je to plodno tlo za razvoj karijera koordinatora obrazovanja, koji će to raditi kod kuće te povezivati roditelje, učitelje i škole bez birokracije tradicionalnih ustanova.

Visokoobrazovne institucije školuju ljude za zanimanja koja će uskoro biti zaboravljena, kaže Thomas Frey, autor priručnika “Razgovaranje s budućnošću” i direktor futurističkog Instituta Da Vinci u Coloradu.

[span class=attention]POGLEDAJTE: Novi oglasi za posao u Slavoniji i Baranji[/span]

Mnogi će poslovi, poput inženjera građevine, medicinskih sestara te informatičara i dalje postojati, ali s napretkom tehnologije dosta će se i izmijeniti, a bit će kreirana i nova zanimanja. Primjerice, krađe identiteta, virtualnog blaga i hakiranje stranica sve su češći i vjerojatno nećemo dugo čekati na pojavu specijaliziranih odvjetnika za virtualni svijet. Ili, svjedoci smo sve češćih prirodnih katastrofa pa nije čudno što već postoje i – stručnjaci za crne scenarije, koji razvijaju strategije u slučaju potresa, tsunamija i sličnog. No, ne moraju, kako se smatra, sva zanimanja budućnosti biti vezana isključivo uz tehnologiju. Ako imate stare roditelje ili djeda i baku koji žive sami, u budućnosti ćete im moći platiti društvo.

Tekst: D.Kuštro (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari