Ekstremne vrućine pogodile Slavoniju i Baranju

Pakao. Temperature više od 35 Celzijevih stupnjeva već nekoliko dana griju Slavoniju i Baranju.

Pakao. Temperature više od 35 Celzijevih stupnjeva već nekoliko dana griju Slavoniju i Baranju. Oni koji nemaju razloga uopće ne izlaze, a oni koji kućnu hladovinu moraju napustiti drže se strane ulice koja nije izložena suncu, ili iz klimatiziranih ureda ne izlaze do kraja radnog vremena.

kod_zelje_23.jpg

Sudeći po prognozama meteorologa, živa u termometru idućih se dana neće spuštati. Dapače. Danas bi trebalo biti toplije nego jučer, a tek za stupanj nižu temperaturu stručnjaci predviđaju za četvrtak i petak. Kiše ni osvježenja nema ni na vidiku. Tek pokoji oblak na prognostičkim kartama zaklanja dio žarkog ljetnog sunca.

Glasova ekipa prošetala se dijelom Baranje i svuda čula istu priču.

“Katastrofa. U traktorima bez klime temperature su oko 45 stupnjeva”, priča Šandor Sabo, karanački poljoprivrednik, koji je, zbog bolovanja, bio prisiljen zamijeniti jednog od svojih radnika u transportu pšenice. Nada se da će žetva biti gotova za tri-četiri dana te naglašava kako su se, nažalost, ostvarile ranije progonoze o “šturom” zrnu, posebice na pjeskovitijim tlima, što će se odraziti i na krajnji prinos. Osnovni uzrok su ekstremno visoke temperature.

[span class=camera]GALERIJA: Žetva u Baranji[/span]

Za sebe već danima ne zna ni kuharica na belomanastirskim bazenima.

Temperatura u kuhinji je viša od 50 stupnjeva. Možete misliti kako je kada se upale peći, friteza i roštilj. Pečemo i langošice, što je još nekoliko stupnjeva plusa”, priča brišući znoj, koji joj neumoljivo kapa u oči, naglašavajući kako će kraj ljeta dočekati s nekoliko kilograma manje.

Direktor Baranjskog vodovoda, Damir Paulić, tvrdi kako je potrošnja vode porasla za 20-ak posto.

Belomanastirci i stanovnici onih mjesta koji su na našem vodoopskrbnom sustavu dnevno troše približno 2.300 prostornih metara vode”, kaže, upozoravajući potrošače da više pozornosti obrate na svoje šahtove s vodomjerima, budući da zbog ekstremnih temperatura može doći do pucanja cijevi (uslijed stezanja zemlje). Za sada nema opasnosti od redukcija vode.

U Osijeku je jučer u 14 sati izmjereno 37 Celzijevih stupnjeva, a temperatura se već nekoliko dana ne spušta previše ni u večernjim satima. Dijete staro samo nekoliko mjeseci u nedjelju navečer ostalo je samo u automobilu nešto manje od pola sata, koliko je trebalo osječkim vatrogascima da pokušaju otvoriti vrata.

Prema riječima Stjepana Kolara, zapovjednika smjene osječkoga JPVP-a, majka je u posuđenom autu ostavila dijete nakon što se nehotice zatvorio mehanizam za zatvaranje vrata.

U početku smo pokušali otvoriti automobil sa što manje materijalne štete, no naposljetku smo bili prisiljeni razbiti staklo suvozača i izvukli smo dijete. U automobilu je bila visoka temperatura, no srećom dijete je, izuzev što je plakalo, bilo dobro”, kaže Kolar.

Uplašena majka ubrzo je zbrinula dijete, a ovaj događaj, dodaje Kolar, srećom je prošao bez posljedica, za razliku od brojnih sličnih na području Osijeka, ali i cijele Hrvatske. Naime, Kolar kaže da je bilo nekoliko takvih slučajeva u gradu te upozorava da malo dijete bez nadzora nipošto ne smije ostati zatvoreno u automobilu.

“Okupirani” bazeni

Iz dana u dan sve je više kupača na baranjskim bazenima, onima u Belom Manastiru i Kneževim Vinogradima. “Dnevno na bazene dođe više od 1.000 posjetitelja”, tvrdi Ivica Huzanić, voditelj bazena u Kneževim Vinogradima, dok Dražen Kovač, voditelj belomanastirskih, naglašava kako organiziraju i noćno kupanje. “Razmišljamo o popratnim sadržajima, a jedan od njih bit će pjena party”, dodaje.

Cijeli tjedan iznad 35 stupnjeva i bez oborina

Prema prognozama, u sljedećih sedam dana ne očekuje se pad temperature. Živa u termometru neće se spuštati ispod 35 stupnjeva, a cijeli će tjedan, stoji u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, biti bez oborina. Unatoč tropskim temperaturama, čini se da se Osječani pridržavaju uputa o izbjegavanju izlaska na otvoreno u kritičnom razdoblju od 11 do 17 sati. Naime, ekipa Hitne medicinske pomoći Osijek nije zabilježila veći broj intervencija, izuzev subote kada su pozivi, kaže dr. Blaženko Vinković, voditelj osječkog HMP-a, ionako brojniji nego ostalih dana u tjednu.

Ivica GETTO/Marija MIHELIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari