Dolazak Ramazana, mjeseca posta u muslimana

Ramazan je deveti mjesec po islamskom kalendaru, koji se računa po kretanju Mjeseca oko Zemlje, te je godina za desetak dana kraća od one po gregorijanskom kalendaru.

Ramazan je deveti mjesec po islamskom kalendaru, koji se računa po kretanju Mjeseca oko Zemlje, te je godina za desetak dana kraća od one po gregorijanskom kalendaru. Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane jer je to mjesec posta i mjesec u kojem je počela objava Kur´ana, svete knjige muslimana.


Kako se uskoro približava Ramazan, pitala sam Enesa ef. Poljića, glavnog osječkog imama, koja je glavna poruka posta.

“Post možemo shvaćati s nekoliko strana. Vjerske, moralne, socijalne, zdravstvene i humane. Ova posljednja uči nas na razumijevanje ljudi cijelog svijeta koji žive u siromaštvu i nemaju osnovno za život. Onome koji dobrovoljno posti pruža se prilika da se pokaže kao humanist i osoba s velikim razumijevanjem za one kojima je upravo to najpotrebnije.”

Tijekom mjeseca Ramazana i svakodnevnog posta, muslimani post započinju prije zore, a završavaju zalaskom Sunca. Posteći suzdržavaju se od jela, pića, cigareta, ali kako ističe Enes ef. Poljić, suzdržavaju se i od ružnih riječi, ogovaranja, oholosti, pohlepnosti i svih ostalih karakteristika koje čovjeka čine ružnim.

U Kur´anu stoji citat: O vi koji vjerujete, vama je post propisan, kao i narodima prije vas, da bi ste bili bogobojazni, a efendija je spomenuo i riječi Muhammeda a.s.: Postite, pa ćete ozdraviti.

Tijekom Ramazana, uz obveznih pet dnevnih molitvi, muslimani nakon iftara, večere po završetku posta, zajednički u džamijama klanjaju još jedan namaz, molitvu, a to je teravih namaz. Sugrađani muslimani ističu kako su im upravo ta ramazanska sijela, druženja, nakon teravija najdraža.


Post ove godine započinje 20. srpnja, a vjernici će postiti sve do završetka Ramazana, 18. kolovoza. Tijekom tog razdoblja značajniji datumi su 5. kolovoza, 17. dan mjeseca Ramazana, kada se obilježava dan pobjede na Bedru. Ove godine Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj donio je odluku da se 20. dan mjeseca Ramazana koji se inače obilježava kao Dan oslobođenja Mekke, obilježi i kao Dan Islamskog centra u Rijeci jer su skoro svi radovi na tom centru privedeni kraju nakon 20 godina ustrajnog rada. Najznačajnija noć mjeseca Ramazana je 27. noć, Lejletul – Kadr, u kojoj je započela objava Kur´ana i koja se smatra važnijom od 1000 drugih mjeseci u kojima nema te noći. Lejletul – Kadr obilježit će se prigodnim programom u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Osijek 14. kolovoza.

Nakon Ramazana nastupa trodnevno slavlje, Bajram, od 19. do 21. kolovoza.

U ime Medžlisa Osijek, svih članova Izvršnog odbora, te svoje osobno, najiskrenije čestitke svim muslimanima Osječko – baranjske i Virovitičko – podravske županije uputili su predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Osijek Sejdula Aliti i glavni imam za navedene dvije županije Enes ef. Poljić.

Također, svim vjernicima, obratio se i muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj, dr. Aziz ef. Hasanović, riječima: Neka nam Ramazan donese radost u naše duše, veselje i osmijeh na naša lica, harmoniju i ljubav u naše obitelji, slogu i zajedništvo u našoj zajednici te vjerničku snagu kako bi smo ustrajavali na činjenju dobra, ljubavi radi Boga. Ramazan šerif mubarek olsun!

Tekst i foto: Amra Hodžić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari