VIDEO: Suša ponovno uzima danak – navodnjavanje neophodno

Suša ponovno uzima danak u poljoprivredi. Osječko-baranjski župan jučer je proglasio elementarnu nepogodu. Prve procjenjene štete na kukuruzu, soji, šećernoj repi i suncokretu veće su od pola milijarde kuna.

Suša ponovno uzima danak u poljoprivredi. Osječko-baranjski župan jučer je proglasio elementarnu nepogodu. Prve procjenjene štete na kukuruzu, soji, šećernoj repi i suncokretu veće su od pola milijarde kuna. Kiša je očito stigla prekasno. Bit će to, kažu seljaci, još jedna godina u nizu u debelom minusu.


Treća je to godina već zaredom kako u Valpovštini zbrajaju štete na kukuruzu. Prvo ga je obrala poplava, a onda dvije katastrofalne suše.
Seljaci nikako na red. Cijene će opet pod nebo, a stoka u gladovanje. Nije to, kažu, kukanje, već žalosna realnost.

Nema ni šljiva za rakiju, zbog proljetnog mraza. Nastradala je i šećerna repa i soja. Uspjela je tek pšenica, a možda će još samo suncokret, koji lakše podnosi dane bez kiše.
U srpnju pala je svega nekoliko puta. Na Klisi ovih dana nije pala ni kap kiše, a tri kilometra dalje padala je tako intenzivno da se nije moglo voziti po cesti. U Čepinu je bilo 13 litara po četvornome metru, a u osječkoj Retfali čak 60.
U narednih desetak dana od kiše ni k. Vraćaju se paklene vrućine. Za ono malo usjeva, koji su koliko toliko nadošli, nimalo obečavajuće.

Samo za novac koji su u proteklih nekoliko godina progutale poplave i suše mogli smo imati više od 50 posto navodnjavanih površina, a ostali smo na jednom jedinom postotku.
Može li ova Hrvatska napokon dobiti vlast, koja će biti u stanju shvatiti važnost problema i napokon pokrenuti stvari s mrtve točke u sveopćem interesu, pitaju se seljaci.

Opširnije pogledajte u video prilogu STV-a

VIDEO:

TEKST: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari