VIDEO: Obilježena 21. obljetnica pogibilje Tigrova

Obilježena je 21.-va obljetnica pogibije šestoro  hrvatskih branitelja, pripadnika jednice za posebne namjene MUP-a, koja je kasnije prerasla u drugu bojnu 1. gardijske brigade Tigrovi.

Obilježena je 21.-va obljetnica pogibije šestoro  hrvatskih branitelja, pripadnika jednice za posebne namjene MUP-a, koja je kasnije prerasla u drugu bojnu prve gardijske brigade Tigrovi, koji su položili svoje živote čuvajući hrvatsku državnu granicu na Dunavu kod Dalja i Erduta.

Stradali su u podmuklom raketnom napadu bivše Jugoslavenske narodne armije, koja je u noći 25.-toga srpnja 91.-ve godine iz pravca Vojvodine ispalila 24 tenkovske i minobacačke rakete na njihovu bazu smještenu u tadašnjem odmaralištu osječkog Vodovoda između Dalja i Erduta.

Događaj je to, koji je prethodio masakru policajaca u Dalju, i navjestio progonstvo hrvatskoga stanovništva s toga područja.

Emocije tuge i ponosa ispreplitale su se na svečanoj komemoraciji u znak sjećanja na 6-toricu herojskih Tigrova. Došli su, zajedno s još stotinjak kolega, u srpnju 91.-ve godine u ispomoć hrvatskoj policiji, nakon srpske blokade ceste kod Bijelog Brda.

U podmuklom raketnom napadu, pod okriljem noći, takozvane JNA, koja se tako i definitivno stavila na stranu pobunjenika protiv hrvatskog ustavno-pravnog poretka, ranjeno je 18 pripadnika jedinice, a 6-tero je obitelji zauvijek zavijeno u crno.

U znak sjećanja na šestoricu heroja vijence su podno spomen ploče na mjestu njihove pogibije položila i svijeće zapalila izaslanstva predsjednika republike, ministarstva branitelja, vojske i policije, Županije, općine te dakako obitelji poginulih branitelja, kojima su uručena i posthumna odlikovanja red hrvatski trolist i nikola šubić zrinski.

Hrvatska svoje branitelje ne smije nikada zaboraviti, poručeno je tom prigodom.

Do tada, žrtve ove šestorice, i tisuća drugih, mogle bi biti uzaludne, a to se ne smije i ne može dopustiti, zaključeno je na komemoraciji.

Tekst i video: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari