VIDEO: 21. godišnjica tragične pogibije hrvatskih branitelja u Dalju

Ispred Policijske postaje Dalj, kod Spomenika palim hrvatskim braniteljima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće prigodom 21. godišnjice tragične pogibije hrvatskih branitelja u Dalju.

Ispred Policijske postaje Dalj, kod Spomenika palim hrvatskim braniteljima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće prigodom 21. godišnjice tragične pogibije hrvatskih branitelja u Dalju.


Uz ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i ministra branitelja Predraga Matića, župana Vladimira Šišljagića te predstavnike Hrvatske vojske, policije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članove obitelji poginulih branitelja, u ime Grada Osijeka počast je odao gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Na ovome mjestu i ovoga dana nagodinu možete slobodno proširiti protokol jer će zaslužena odlikovanja biti uručena našim herojima. Svaka je smrt ista, ali svaka pogibija nije ista pa je često upotrebljavan izraz da su se branitelji borili do posljednje kapi krvi ovdje činjenica koju ne smijemo zaboraviti. Ova policijska postaja podsjeća da Amerikanci imaju Alamo, a da Hrvati imaju Dalj! Poručio je to ministar Predrag Matić.

– Ovdje se dogodila agresija i terorizam. Agresija jer je tzv. JNA mučki napala hrvatske policajce, a terorizam jer su paravojni pojedinci uzeli sebi za pravo napasti regularne jedinice mlade hrvatske države. Ovo je mjesto tragedije, ali i ponosa – rekao je Matić. Da su daljski heroji mogli učiniti i drukčije i skloniti se na sigurno, podsjetio je načelnik PU osječko-baranjske rekavši da je 39 hrabrih pripadnika policije, ZNG-a i CZ-a svjesno žrtvovalo sebe nadajući se ostvarenju suverene Republike Hrvatske, što nas još više treba podsjetiti na obvezu života i rada u boljoj i prosperitetnijoj Hrvatskoj. Potvrdio je to i ministar Ostojić rekavši da su pripadnici hrvatske policije, iz čijih se redova razvila hrvatska vojska, dali nemjeriv doprinos u obrani i stvaranju hrvatskog suvereniteta tijekom Domovinskog rata. Njihova žrtva ima neprolaznu snagu, dodao je, a oni su nam omogućili da živimo.

– Oni su znali da idu u smrt, kao što smo i mi znali da smo na rubu života i smrti, i imali su viziju slobodne i neovisne Hrvatske, koju im dugujemo. Situacija u kojoj se nalazimo nije ono što su hrabri vitezovi sanjali i trebamo ponoviti zavjet svima koji su pali za Hrvatsku da ona treba biti poštena, pravedna i gospodarski jaka. Teško je danas slušati da je Domovinski rat zapravo građanski rat, da su oslobodilačke akcije Hrvatske vojske udruženi zločinački pothvati, a da je ZNG paravojna formacija. Branitelji proživljavaju nepravdu, heroje se optužuje, sudi im se i presuđuje jer su časno i dostojanstveno branili domovinu. Naša je trajna i moralna obveza čvrsto, ustrajno i odlučno obraniti istinu o Domovinskom ratu ne dopuštajući da nas se učini krivcima umjesto žrtvama i to ovih 39 heroja kao i svi koji su dali život za domovinu i te kako zaslužuju – naglasio je župan Vladimir Šišljagić, izrazivši sućut u ime svih stanovnika Osječko-baranjske županije.

VIDEO:

IZVOR: www.glas-slavonija.hr

VIDEO: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari