Gorivo opet skuplje – 10 savjeta kako pobijediti rast cijena

Cijene goriva od ponoći će opet porasti, u prosjeku za 30-ak lipa. Tako će od utorka cijena Eurosuper 95 umjesto 10,38 kuna iznositi 10,69 kuna..

Cijene goriva od ponoći će opet porasti, u prosjeku za 30-ak lipa. Tako će od utorka cijena Eurosuper 95 umjesto 10,38 kuna iznositi 10,69 kuna. Vidite li kraj nekontroliranom rastu cijena goriva? Ne? No, možemo li mi sami napraviti nešto što bi nam popravilo kućni budžet, odnosno možemo li “pametnim trošenjem” i uštedjeti?


Od sutraće  cijena Eurosuper 95 umjesto 10,38 kuna iznositi 10,69 kuna. Eurosuper 98 s 10,70 kuna poskupljuje na 11,02 kuna. Cijena Eurosuper 100 s 10,91 kunu porast će na 11,24 kune.

Za litru Eurodizela umjesto 9,67 kuna vozači će morati izdvojiti 9,96 kuna. Plavi dizel s 5,92 kuna poskupljuje na 6,10 kuna. Litra loživog ulja od utorka će umjesto 6,69 kuna stajati 7,17 kuna.

Ono što slijedi je 10  savjeta koij bi vam barem djelomično mogli pomoći kontrolirati rast cijene goriva. Ako ih se budete držali, garantiramo uspjeh.

Kupite bicikl

Reći ćete, prvo pa odmah prstom u oko! Možda ovo i nije najugodnije rješenje za mnoge koji su navikli na blagodati automobila, no priznajte sami sebi da baš ne morate put od točke A do točke B uvijek prelaziti automobilom. S druge strane, vožnja biciklom je odlična vježba, nema zagađenja okoliša, prednosti su mnoge. Ne tvrdimo da uvijek morate ići biciklom, ali pokušajte čim više možete. Već za prosječnu mjesečnu potrošnju goriva možete kupiti solidan bicikl.

Kupite skuter

Iako je u Hrvatskoj još uvijek rijetkost vidjeti skuter na cestama, u velikim zapadnoeuropskim gradovima to je itekako često prijevozno sredstvo. Neki gradovi kao svako treće prometalo imaju skuter. Odličan je i za duže relacije, potrošnja goriva je višestruko manja od automobila, a da ne govorimo o prednostima prilikom parkiranja, jer se u pravilu ne naplaćuje. Odlična prometna alternativa, u to smo uvjereni.

Pješačite

Mnogi od vas sigurno mogu i pješice do radnog mjesta, ili do određenih lokacija (kao i autor ovog teksta), ne morate uvijek koristiti automobil. Hrvati su vrlo luksuzan narod, i kada najviše kukaju zbog visokih cijena goriva, mnogi primjerice i dalje u trgovinu odlaze automobilom, iako je ona udaljena nekoliko stotina metara. Istina, nećete stići tako brzo kao automobilom, ali ćete bar malo “rastegnuti” noge.

Planirajte i budite efikasni

Prije nego krenete na posao, u shoping ili na neku treću lokaciju, planirajte kojim ćete putem ići, osobito ako idete na više lokacija. Ako poznate prometnice, kolika je gustoća prometa u koje doba dana i znate gdje se nalaze sve lokacije, isplanirajte najkraću i najekonomičniju rutu po kojoj ćete obići sve tražene lokacije. Nećete vjerovati koliko goriva možete uštedjeti pametnim i unaprijed smišljenim pravcima putovanja.

Kooperativnost i “dijeljenje” vozila

Ako više osoba ide u istom smjeru, tada bi bilo logično da samo jedna od njih vozi, ne svi. U tom slučaju ponovo će stradati nama toliko drag luksuz i autonomija, ali ako želite uštedjeti to je siguran način. Jedan tjedan neka vozi jedan, drugi neko drugi i tako se mijenjate.

Javni prijevoz

Stanovnici velikih gradova kao što su Hong Kong, Tokyo ili London itekako dobro koriste javni prijevoz. Jeftiniji je, sigurniji i manje stresan nego prepune ceste automobila. A tko zna, možda u tramvaju, autobusu ili vlaku sretnete i nekog zanimljivog…

Kupite manji automobil

To je opet udar na luksuz. Ljepše se voziti u VW Passatu nego u Toyoti Yaris, no razlika u potrošnji je ogromna, osobito u gradskoj vožnji. Sve češće su u prodaji i hibridni automobili (pogon benzin/struja), ugradnja plinske instalacije u automobil također je odličan izbor, a kroz nekoliko godina na hrvatskom bi se tržištu mogli pojaviti i čisti električni automobili.

Redovito održavajte automobil

Dobro se brinite o svom vozilu. Redoviti servisi mogu smanjiti potrošnju goriva. Isto vrijedi i za pritisak u gumama, koji bi trebao biti kakav je propisan u priručniku od automobila. I neke benzinske pumpe razlikuju po cijeni goriva, što također možete iskoristiti.

Promijenite vozačke navike

Imate li “tešku” nogu na gasu? radi li vam automobil u višim obrtajima nego što je potrebno? Sve su to načini kako dodatno možete smanjiti potrošnju. Vozite se jednoliko i ne “turirajte” prilikom kretanja. Procjenjujte situaciju na cesti, pratite druga vozila kako se kreću i kako se mijenjaju svjetla na semaforu. Primjerice, manje ćete goriva potrošiti ako već izdaleka primjećujete da se svjetlo na semaforu mijenja u crveno i ako lagano počnete zaustavljati vozilo, nego ako se zaletite do semafora i snažnije kočite. Vjerujte mi, osobno znam vozače koji isključivo koriste ovaj drugi način zaustavljanja. pri tome sigurno trošite više goriva, ali i kočnice na vozilu.

Također možete iskoristiti i konfiguraciju ceste. Na primjer, ako se krećete nizbrdo, procijenite možete li se kretati potrebnom brzinom i bez dodavanja gasa. Nerijetko je odgovor potvrdan, vidjet ćete i sami. Isto tako, racionalizirajte i korištenje klime, stavite koji stupanj više.

I na kraju – uštedite gdje god možete

Dok većina raspravlja kako uštedjeti samo na gorivu, postoje još neke druge kritične točke u životu. Uštedjeti možete i na hrani, tehnologiji, audio/video medijima, kućnim režijama i sličnim stvarima. Kad se jednom naučite štedjeti, sve će vam izgledati jednostavnije.

Ako se budete držali samo nekih točaka, uvjereni smo kako ćete vrlo brzo osjetiti uštedu. Na žalost, u hrvatskoj je uvije popularnije kukati i tražiti odgovornost od drugih, nego nešto učiniti sam za sebe. Vi ste na potezu i vi odlučujete…

IZVOR: www.dnevnik.hr, www.automanija.com

FOTO: http://indiantelegraph.com, http://www.testvoznja.net

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari