ALARMANTNO! Štete od suše veće od milijardu kuna

U Osječko-baranjskoj županiji štete na tim kulturama kreću se od 30 do 90 posto. "Štete od suše prema prvim procjenama iznose 514 milijuna kuna. Ako tomu dodamo procjenu šteta od mraza i niskih temperatura početkom godine, ukupne štete iznose 721 milijun kuna”, kaže župan Vladimir Šišljagić.

Ministarstvo poljoprivrede nema novca za odštetu poljoprivrednicima kojima su zbog ekstremnih vrućina i dugotrajne suše stradale brojne poljoprivredne kulture, poput kukuruza, soje, šećerne repe, ali i voća i povrća, izjavila je u Dnevniku 3 HRT-a Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede. Dodala je da je, iako financijskih sredstava nema, nadležno ministarstvo spremno pomoći poljoprivrednicima te analizira ostale modele pomoći.


U Osječko-baranjskoj županiji štete na tim kulturama kreću se od 30 do 90 posto.
Štete od suše prema prvim procjenama iznose 514 milijuna kuna. Ako tomu dodamo procjenu šteta od mraza i niskih temperatura početkom godine, ukupne štete iznose 721 milijun kuna”, kaže župan Vladimir Šišljagić.

Komentirajući izjavu Španjol, dodao je: “Ova je vlada konfuzna, oni nikada nisu imali novca, ne samo u poljoprivredi nego i u cjelini.” Ističe i da su sredstva za elementarne nepogode u državnom proračunu mizerna te iznose između 20 i 50 milijuna kuna, a samo u Slavoniji i Baranji štete su procijenjene na milijardu kuna. Smatra da je rješenje u navodnjavanju. “Bez navodnjavanja ne može se razmišljati o poljoprivrednoj proizvodnji, a bez poljoprivredne infrastrukture nema ni visokih prinosa. Osječko-baranjska županija ima više od deset akumulacija koje su u funkciji navodnjavanja, niz projekata sustava navodnjavanja čija je projektna dokumentacija složena i već je daleko odmakla. Međutim, kada dođe do suša i poplava, nastaje problem. Na državnom nivou nije se sustavno prišlo tom problemu, a bez sufinanciranja države teško će biti realizirati takve projekte”, zaključio je Šišljagić.


Prošle je godine šteta bila nešto više od milijardu kuna, a očekujem da će ove godine biti najmanje milijardu i pol, možda i više“, procjenjuje predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošić. Očekuju se i poskupljenja hrane. “Pozvat ćemo radničke sindikate da bojkotiramo, izađemo na ulice i da kažemo – gospodo, ajde vi malo sebi stegnite remene. Kupuju nove aute i pomagala i pričaju kako to sve građani moraju platiti“, ističe predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić za Media servis.

[blockquote]Galić: Štete su ogromne
Posljedice dugotrajne suše i visokih temperatura za poljoprivredne proizvode, prije svega kukuruz, soju i šećernu repu, ali i sve ostale kulture u slavonskim županijama, gdje se proizvodi najveći dio hrane, katastrofalne su, smatraju čelnici nekoliko županija, ističući da navodnjavanje mora biti prioritet. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kaže da se radi o pravoj katastrofi, zbog čega država mora pronaći rješenja kako pomoći u saniranju šteta. Projekti i programi navodnjavanja postoje, ali, kako ističe Galić, bez pomoći države i osmišljene politike neće se moći realizirati. “Štete su ogromne i smatram da država mora pronaći odgovarajući model za njihovo saniranje”, ustvrdio je Galić.(R.Me.)[/blockquote]

[blockquote]Vladimir Šišljagić – osječko-baranjski župan
Vlada je konfuzna, a sredstva za elementarne nepogode mizerna[/blockquote]

[blockquote]Do petka opet iznad 30 stupnjeva
I ovoga će se tjedna nastaviti vrlo vruće vrijeme. Osvježenje u obliku nešto nižih temperatura, koje je posljednjih dana zahvatilo veći dio Hrvatske, neće dugo trajati. Prema prognozama DHMZ-a, sunčano vrijeme s temperaturama iznad 30 Celzijevih stupnjeva nastavit će se bar do petka. Kako tjedan bude odmicao, tako će temperature ponovno rasti. Do petka bi se temperature na kopnu ponovno mogle penjati do 35 Celzijevih stupnjeva[/blockquote]

VIDEO:

TEKST: V.Latinović (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari