Od nedjelje do utorka najveći muslimanski blagdan: ramazanski Bajram

  Kao što kršćani diljem svijeta obilježavaju Božić i Uskrs, najveće blagdane, uskoro dolazi vrijeme za najveći muslimanski blagdan, a to je ramazanski Bajram.

Kao što kršćani diljem svijeta obilježavaju Božić i Uskrs, najveće blagdane, uskoro dolazi vrijeme za najveći muslimanski blagdan, a to je ramazanski Bajram.

Draž ovog blagdana najviše proizlazi od završenog ramazanskog posta (mjesec dana posta u kojem se suzdržava od pića, hrane i svih ružnih djela). Ramazanski Bajram obilježava se prva tri dana mjeseca ševvala, desetog mjeseca po hidžretskom kalendaru, tj. od 19. do 21. kolovoza. Ovaj Bajram naziva se još i blagdan mrsa, a na arapskom idul – fitri.

Bajram se obilježava na jedan prikladan način. Za Bajram muškarci dolaze rano u džamiju i obavljaju dvije molitve: Sabah namaz (jutarnju molitvu) i Bajram namaz. Nakon Sabaha pripreme su za Bajram namaz. Uče se ilahije i kaside (pobožne pjesme) i drže se predavanja. Zatim se obavi glavna bajramska molitva. Nakon toga vjernici si međusobno čestitaju i požele sve najbolje. Žene ostaju kod kuće i pripremaju sve za Bajram. Odlazi se na mezar (grob) naših mrtvih i pomolimo se za njih. U kući je svečanost lijepa. Djeci se kupuju darovi. To su često odjevni predmeti, ali i pokloni druge vrste. Knjiga je vrlo lijepa uspomena. Ja kao imam i vjeroučitelj, radujem se na isti način kao i ostali vjernici. Nakon čestitanja vjernicima, dolazim obitelji i zajedno razgovaramo i objedujemo za svečanim ručkom, otkrio je Enes ef. Poljić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Osijek.

Bajramska molitva održat će se u nedjelju, 19. kolovoza, u 6.30 h, u prostorima osječkog Medžlisa (Zagrebačka 35), a cijela svečanost počinje klanjanjem jutarnje molitve u 5.20 h.

Na moje pitanje postoje li neka tradicionalna bajramska jela i je li baklava među njima, Enes ef. Poljić odgovorio je:

– Postoje, a reći ću vam nešto o tradicionalnim jelima u jednoj bošnjačkoj obitelji. Baklava je zaista glavna poslastica bez koje ne prolazi niti jedan Bajram. Tu su još hurmašice i mnoge druge poslastice. Uoči Bajrama se pravi halva. Mijesi se s brašnom i uljem. Kada majke zamijese sastojke i kada krenu mirisati domom, to je prekrasno. Kao djeca znali smo napraviti loptice i ostaviti za kasnije. Halva ima jedan predivan okus slatkoće. Kao tradicionalna jela tu su još patišpanje, nutme i još mnoge slastice, kao i sutlijaš koji je jako zdrav. Za ramazanski Bajram ima i teletine, junetine ili janjetine. Neizostavni su i bureci. Burek je samo s mesom, a ostalo su pite. Nekada su se još više koristili razni običaji. Danas se gubi ta starinska ugodna atmosfera. Za vrijeme Bajrama treba posjećivati rodbinu.

Nakon što nam je Enes ef. Poljić otkrio ponešto o običajima i jelima uz Bajram, svim vjernicima Slavonije i Baranje u ime Medžlisa islamske zajednice Osijek, te svoje osobno, uputio je iskrene čestitke povodom ramazanskog Bajrama riječima: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Redakcija portala SiB.hr se pridružuje čestitkama svim građanima muslimanske vjeroispovijesti.

Tekst i foto: Amra Hodžić

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari