VIDEO: Suša pogodila i vinogradare

U katastrofalnoj suši koja je ove godine pogodila seljake stradale su brojne poljoprivredne kulture poput kukuruza, soje, šećerne repe te voće i povrće, a u nekoliko hrvatskih županija proglašena je i elementarna nepogoda.

U katastrofalnoj suši koja je ove godine pogodila seljake stradale su brojne poljoprivredne kulture poput kukuruza, soje, šećerne repe te voće i povrće, a u nekoliko hrvatskih županija proglašena je i elementarna nepogoda.


No, posebno će ovo biti teška godina za vinogradare čiji su vinogradi uz visoke temperature i sušu pretrpjeli i velike štete od niskih temperatura i mraza početkom godine.
Obitelj Antunović iz Dalja 2004.-e godine zasadila je prve nasade vinograda, a prije tri godine počeli su proizvodnju u svojoj vinariji. Imaju sedam hektara vinograda, i to većinom bijelih sorti. Vlasnica OPG-a Jasna Antunović Turk kaže kako je cijela ova godina bila veliki izazov. Sve je počelo još ove zime kada se živa u termometru na pojedinim mjestima spustila i do minus trideset stupnjeva, i to u najgorem mogućem trenutku za razvoj vinograda.
A to znači da će obitelj Antunović morati dijelove svojeg vinograda uzgajati od početka, a prve rezultate vidjeti će, ukoliko ne bude daljnjih elementarnih nepogoda tek za dvije godine. No, dodatni problemi i za one sorte koje su preživjele zimu uslijedili su ovoga ljeta u kojem već mjesecima nema niti kapi kiše.

Što se tiče samog grožđa ovogodišnji urod u vinogradima obitelji Antunović bit će na razini 30 do 40 posto prošlogodišnjeg, te će iznositi manje od dvadeset tona u odnosu na prošlogodišnjih pedeset. Kao i mnogi drugi vinari u Slavoniji grožđe će morati tražiti drugdje te očekuju kako će kvaliteta vina biti na prošlogodišnjoj razini.

Što nakon sušnog razdoblja očekuje vinare te može li kiša još što spasiti teško je reći, no preostaje im jedino čekati. Velika sredstva uložili su ove godine kako bi spasili trsove, tako da je malo preostalo za buduća ulaganja, a odštete od strane ministarstva, kako smo doznali prošloga tjedna neće biti. No, vlasnica OPG-a Antunović unatoč svemu ipak ne odustaje već očekuje kišu i kaže – «u nadi je spas».

Opširnije pogledajte u VIDEO  prilogu STV-a

VIDEO:

TEKST: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari