FOTO I VIDEO: Olimpijada starih športova u Brođancima

Čak 1.250 natjecatelja stiglo je na jutros otvorenu Olimpijadu starih športova u Brođancima. Jubilarna 40ta olimpijada ujedno je bila i najmasovnija...

Čak 1.250 natjecatelja stiglo je na jutros otvorenu Olimpijadu starih športova u Brođancima. Jubilarna 40ta olimpijada ujedno je bila i najmasovnija, što dokazuje da je olimpijski duh u Brođancima i nakon četiri desetljeća prisutan.


Od ranoga jutra, puno prije svečane povorke sudionika koji su stigli na stadion u Brođancima, u ovom mjestu bilo je živo. Prije 40 godina započelo se u Brođancima skromno, sa svega 37 natjecatelja, 7 discpilina  i oko 100 posjetitelja. Četiri desetljeća kasnije, brojke su impozantne: u 40 godina prošlo je stadionom u Brođancima 44 tisuće sudionika i čak 400 tisuća posjetitelja. Sve to u malom mjestu od svega 600 stanovnika.

Ovo je prilika da se zahvalimo svima onima koji su utkali dio sebe u ove tradicijske stare sportove – kaže općinski načelnik komentirajući veliku obljetnicu.

Ove godine u konkurenciji seniora je 18 disciplina, za seniorke njih 6, a kod mlađih uzrasta 11 disciplina – ukupno 24. Ni u broju posjetitelja ne zaostaje se: svake godine, a tako se očekuje i ove, Olimpijadu će posjetiti između 3 i 4 tisuće posjetitelja. Za Brođančane je ovo drugi kirvaj – kažu organizatori. Pristigli su i gosti iz Mađarske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine.

Posebno veseli, kažu organizatori i sve veća prisutnost mlađih uzrasta među natjecateljima. Olimpijski plamen upalio je juniorski viceprvak svijeta u skoku s motkom i najmlađi sudionik nedavno završene olimpijade u Londonu, Ivan Horvat.

A odmah nakon paljenja plamena, uslijedila su natjecanja. Ringlanje, sikirica, bacanje kamena, penjanje na drvo, samo su neka od zaboravu otrgnutih igara koje su se danas mogle vidjeti. Olimpijadu su natjecanjima otvorili najmlađi to utrkama na štulama i u vrećama..

A od 4 dana brođanačke olimpijade, ovo je bio posljednji. Pokrovitelj joj je ponovno bila Osječko-baranjska županija, a ne smijemo zaboravit istaknuti i njezin gastronomski program uz bogat izbor izvornih narodnih jela koji također privuče veliki broj posjetitelja. Pečenje vola na ražnju, dakako, ni ovaj put nije izostalo.

VIDEO:

FOTO: T.Čizmadija, SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari