HDSSB: Odluka Vlade o regijama znači daljnje siromašenje Slavonije i Baranje

Na današnjoj press konferenciji vodstvo HDSSB-a najoštrije je osudilo odluku Vlade RH o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije, a na što je reagirala i Vlada RH.

Na tiskovnoj konferenciji povodom najave ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića da će se od siječnja Hrvatska dijeliti na dvije administrativne regije Kontinentalnu i Jadransku, HDSSB je ocijenio kao nastavak sulude politike, siromašenja i zapostavljanja najsiromašnijih i najnerazvijenijih dijelova RH.

Zamjenik predsjednika stranke i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo zapitao je tko to želi oduzeti mogućnost razvoja Slavoniji i Baranji, dok je “Plan 21” nazvao “Prevarom 21” Kukuriku koalicije.

“Do sada najuspješnija županija u Republici Hrvatskoj po odobrenim EU projektima ukupne vrijednosti oko 100 mil. EUR-a jest Osječko-baranjska županija što je ova Vlada označila kao signal i uzbunu da se Slavoniju i Baranju mora zaustaviti. Formulu su pronašli u podjeli Hrvatske na dvije regije gdje je osiromašena Slavonija na razini od 36% europskog BDP-a preko noći umjetno skočila na 64% europskog BDP-a” kazao je Bubalo, dok je ministra Grčića nazvao ministrom centralizacije koji jasno pokazuje da želi zaustaviti razvoj Slavonije i Baranje.

 Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a i saborski zastupnik dr. Dinko Burić rekao je “ovakva podjela napravljena  je samo zbog Zagreba i Zagrebačke županije koja prelazi 100 posto prosjek BDP-a, ali i dijelom zbog Varaždina na inzistiranje Radimira Čačića”.

Ovakvu odluku nazvao je kuhinjom Zorana Milanovića i Kukuriku koalicije. Briga EU kako će se Hrvatska podijeliti. Ova odluka nema nikakve veze sa željom da se započne s ravnomjernim razvojem. Ovo je jabuka razdora! – rekao je Burić napominjući kako je “ovo politika koja bogatima daje još više, a siromašnima uzima i mrvice sa stola”. Ni jedna elementarna nepogoda nije štetna za Slavoniju i Baranju koliko je za nju štetna politika središnje državne vlasti – rekao je dr. Burić i upita:

“Zašto zastupnici Slavonije i Baranje šute, gdje je ministar Jakovina, saborska zastupnica Biljana Borzan, Domagoj Hajduković – zastupaju li oni interese partije ili ljudi koji su ih birali kako bi zastupali interese Slavonaca i Baranjaca?”

Politiku Kukuriku koalicije nazvao je politikom laži, obmana i podjela u hrvatskom društvu, a Plan 21 planom lažnih obećanja kojima su se služili kako bi se dočepali fotelja Banskih dvora. Burić je podsjetio kako je Kukuriku koalicija u famoznom “Planu 21” obećala da će zatražiti dogovor s Europskom unijom  o novom preustroju statističkih (razvojnih) regija u Hrvatskoj sa sadašnje tri na novih pet, kako bismo u punoj mjeri osigurali uvjete za ravnomjeran i brz regionalni razvoj, i na kraju im poručio “Sram vas bilo, bezbožnici jedni iz Banskih dvora!”

Stjepan Ribić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje tvrdi kako ovakva podjela na dvije regije nema opravdanja.

– Ovo je katastrofa! To je kao da nas ministar Grčić uvjerava kako Bolt i ja imamo iste šanse u utrci na 100 metara – parafrazirao je Ribić i nastavio “Nije istina, odnosno laž je da u EU ne postoje regije s manje od 800.000 stanovnika. Grčić je napravio sve da Grad Zagreb profitira, a da njegova jadranska regija ostane neoštećena i to sve na račun Slavonije i Baranje.

Tekst: Priopćenje HDSSB

[blockquote]Na konferenciji za novinare predstavnici Vlade predstavili su ovu podjelu, ali i reagirali na press konferenciju HDSSB-a.

Vlada je na svom Twitter profilu objavila da je ministar Branko Grčić na predstavljanju nove regionalne podjele naglasio da je do promijene u regionalnoj podjeli došlo jer su ovako manji iznosi dostupnih sredstava, niže stope financiranja te niža razina dozvoljenih potpora.

Također je dodao da će sva područja Republike Hrvatske moći koristiti strukturne fondove s najvećim stupnjem povoljnosti do 2027. godine.

Iz Vlade naglašavaju kako nema potrebe za tonovima koji stižu iz HDSSB-a koji su otvoreno negodovali zbog nove podjele RH. Poručuju kako je ovo najbolje rješenje za sve regije države.

Izvor: Dnevnik.hr[/blockquote]

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari