Istočna Slavonija u budućnosti biti će najizloženija toplinskim udarima

Po prognozi koju je na svojim web stranicama objavila Europska agencija za okoliš toplinskim udarima u budućnost, što se Hrvatske, najizloženija biti će istočna Slavonija.

Po prognozi koju je na svojim web stranicama objavila Europska agencija za okoliš (EEA)  toplinskim udarima u budućnosti (2071. – 20120.) najviše će biti zahvaćeni jug Španjolske, Grčka, južni dio Francuske, Italija, zapad Turske i Srbija. Što se Hrvatske najizloženija toplinskim udarima bit će istočna Slavonija.

Napravljena je karta sa 500 europskih gradova koju detaljnije možete pogledati ovdje. Predviđanja su bazirana na pretpostavljenim trendovima zagrijavanja i predviđenim udarima vrućine u urbanim središtima koje uzrokuju npr. “isijavanja betona i asfalta”.

U najugroženijim područjima (u kojima je i istočna Slavonija) prema prognozama EEA temperature tijekom dana bit će više od 35 stupnjeva Celzijevih, a tijekom noći neće padati ispod 20 stupnjeva i to više od 50 dana u godini.

Toplinskim udarima najmanje će biti izloženi Austrija, Švicarska, i zemlje sjeverne Europe.

Istina, prognoza je ovo za daleku budućnost, ali s obzirom kako nam je bilo ovo ljeto, ne treba čuditi da nam se i prije ove prognoze ostvare.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari