Za pet godina studiranja u Hrvatskoj troškovi i do 150 tisuća kuna

Prosječna cijena studiranja u Hrvatskoj iznosi 15 755 kuna po semestru, pokazalo je istraživanje Eurostudenta "Socijalna i ekonomska slika studentskog života u Hrvatskoj", koji je lani proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO).

Prosječna cijena studiranja u Hrvatskoj iznosi 15 755 kuna po semestru, pokazalo je istraživanje Eurostudenta “Socijalna i ekonomska slika studentskog života u Hrvatskoj”, koji je lani proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO).

Do razine prosjeka, 32 000 kune godišnje, studira tri petine studenata (59%), a upola niže troškove (do 16 000 kuna) ima 23 posto studenata, pokazalo je istraživanje IRO-a.

Gledajući prema rasponu troškova, najveći broj njih – svaki četvrti student – ima godišnje troškove između 16 000 i 24 000 kuna. Studenti s najnižim troškovima su oni koji ne plaćaju školarinu, imaju nikakve ili vrlo niske troškove smještaja te su im i ostali životni troškovi izuzetno niski – dakle, oni koji žive s roditeljima, a najviše troše studenti stručnih studija koji su i sami roditelji, a žive u vlastitom kućanstvu. Prosječan iznos koji je potreban studentu sa smještajem u domu procjenjuje se na 10 000 kuna po semestru.

Za vrijeme predavanja gotovo sam svaki dan na fakultetu i prosječno dnevno potrošim desetak kuna. To najčešće ode na hranu u studentskoj menzi. Ponekad s kolegama odem na kavu, no to nije često. Prosječno me kopiranje jedne skripte izađe 10 do 15 kuna, no ne printam ih sve, nego ponekad učim s kompjutora. Ako imam, recimo, šest ili sedam predmeta u semestru i za svaki potrošim do 30 kuna, sve me to izađe između 180 i 240 kuna po semestru za sve kolegije, kaže za Glas Slavonije Nina Kamenić, studentica pete godine engleskog i hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu, inače rođena Osječanka.

Fakultet je upisala prije izmjene Zakona o visokom obrazovanju pa školarinu nije plaćala, što je bila ušteda od 5 500 kuna po godini. Nina je u deset semestara za skripte izdvojila oko 2 500 kuna, a na hranu u studentskoj menzi oko 18 000 kuna.

[span class=attention]POGLEDAJTE: Studentski stanovi – kako izbjeći zamke[/span]

Tanja Dogan, studentica četvrte godine Učiteljskog fakulteta u Osijeku, svoje preddiplomsko obrazovanje provela je u studentskome domu. Također za Glas Slavonije donosi svoje iskustvo:

Moja dnevna potrošnja je oko 25 kuna, i to uglavnom na hranu. Što se drugih izdatka tiče, kopiranja ima uvijek, a budući da sam na Učiteljskom fakultetu, često moramo kupovati i materijal za radionice i projekte, jer ipak moramo biti kreativni, ali ta kreativnost i košta.

Dodaje da je cijena smještaja u starom studentskom domu prošle godine bila 210 kuna, a budući da je od ove godine u novom domu, ta je cifra porasla na 420,18 kuna mjesečno. Školarinu ne plaća, a ostale troškove pokrivaju roditelji.

Za izlaske nekako odvojim od tjednog budžeta. Račun za mobitel plaća mi otac, a što se odjeće tiče, tu najčešće uskoče roditelji.

Tena Bukna, Vinkovčanka, u Osijeku je studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta i živi kao podstanar:

Moja dnevna potrošnja za trajanja semestra je i do 70 kuna dnevno, s obzirom na to da sam pušač. Dosad sam živjela u dva stana, u prvome je stanarina bila 200 eura bez režija, no dijelila sam ga s cimericom, a trenutačno živim sama i izdvajam 150 eura mjesečno za stanarinu.

Što se školarine tiče, platila ju je samo na prvoj godini, i to 5 500 kuna, ali zbog uspjeha je iduće dvije godine bila oslobođena plaćanja. Tena će u pet godina studiranja samo za stanarinu izdvojiti oko 60 000 kuna, a ostali će troškovi u pet godina premašiti 100 000 kuna.

Usporedbe radi u Njemačkoj troškovi života iznose od 42 500 eura za studenta ekonomije do 54 500 eura za studenta teologije.

Opširnije o ovoj temi pročitajte u današnjem Glasu Slavonije.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari