Fukodromi odlaze u povijest? Kazna za seks na javnom mjestu 5.000 kuna

Na današnjoj sjednici Vlade RH predložene su izmjene  Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Pooštrene su kazne za  pružanje, ali i primanje seksualnih usluga.

Više za prekršaje te vrste neće odgovarati samo prostitutke, kako je to bio slučaj u dosadašnjoj praksi, već mogu biti kažnjeni i klijenti i to najviše s 10.000 kuna.

Kazne prijete i za one koji budu uhvaćeni tijekom spolnog odnosta na javnom mjestu i to u iznosu između 1.000 i 5.000 kuna.

Prema novom prijedlogu zakona, onaj tko na javnom mjestu spolno opći s osobom starijom od 15 godina ili na drugi način zadovoljava svoju ili tuđu pohotu pred takvom osobom kaznit će se novčanom kaznom od 3.000 do 5.000 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana.

Također pooštrene su kazne i za skidanje u javnosti. Ooni koji se u javnosti pojave goli ili pokazuju spolne organe za to će morati platiti kaznu od dvije do četiri tisuće kuna ili odležati u zatvoru 20 dana.

U sklopu toga zakona nalaze se i odredbe koje se odnose na prostituciju. Da je treba osuditi i iskorijeniti, smatra i premijer Zoran Milanović, ali dodaje i da treba naći najprimjereniji sustav. Ministricu vanjskih i unutarnjih poslova Vesnu Pusić zanimalo je je li uvedena ključna izmjena, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je to potvrdio.

Sankcionirat će se osoba koja pruži spolne usluge za novčanu i drugu korist, ali prvi put imamo i istu stvar za, tako ću to nazvati, klijente“, rekao je Ostojić.

[span class=attention]POGLEDAJTE: Fukodrom – gdje ‘nabrzaka’ obaviti što se obaviti mora[/span]

Od ostalih tema na današnoj sjednici Vlada je u proceduru uputila prijedlog novog zakona o registru birača.

Cilj je dobiti popis birača koji odgovara stvarnom stanju“, rekao je ministar uprave Arsen Bauk i dodao da bi prihvaćanjem zakona u popisu umjesto 4,1 milijuna imali oko 3,8 milijuna birača.

Vlada je također usvojila nacrt prijedloga Zakona o energiji. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić pojasnio je da je razlog izmjena potreba potpunog usklađenja s energetskim zakonodavstvom EU koja bitno regulira pitanje sigurnosti opskrbe kao i kontrolu izvora opskrbe.

Sjednica je počela minutom šutnje u počast preminulom predsjedniku Sabora Borisu Špremu.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari