VIDEO: Poljoprivrednim avionima bacali “bojlere” i pomoć za Vukovar

Dok se  1991. u Zagrebu formalno stvarala samostalna i neovisna Republika Hrvatska, u Slavoniji su zrakoplovci entuzijasti i poljoprivredni piloti osnovali prvi samostalni zrakoplovni vod Osijek. U poljoprivrednim i sportskim avionima suprotstavili su se JNA te dali svoj doprinos obrani Hrvatske.


Članovi voda Osijek okupili su se danas u sportskoj zračnoj luci Čepin kako bi se prisjetili poginulih suboraca te obilježili godišnjicu svojega osnutka. Prvi samostalni zrakoplovni vod nastao je u jeku najžešćih borbi Domovinskog rata. Okupljao je pedesetak pilota, padobranaca i mehaničara koji su djelovali iz Đakova te su bili neprestani trn u oku neprijatelja, ali i snažna moralna podrška hrvatskim braniteljima.

U sportskim i poljoprivrednim letjelicama kao što su Cesna Piper i Antonov AN-2 te uz pomoć tada potpuno novog GPS-a članovi Samostalnog zrakoplovnog voda izviđali su neprijateljske položaje te i sami sudjelovali u borbama bacanjem improviziranih bombi iz kućne radinosti. Naoružani tek snalažljivošću i hrabrošću suprotstavili su se modernim ratnim avionima JNA. No, možda najvažnija misija hrabrih zrakoplovaca bilo je dostavljanje pomoći okruženoj Vukovarskoj ratnoj bolnici, a na tom velikom činu kojim su spašeni nebrojeni životi danas je pripadnicima Voda zahvalila i ravnateljica Vukovarske bolnice Vesna Bosanac.


Samostalni zrakoplovni vod Osijek u ratu je izgubio sedam pilota i padobranaca, a nekoliko članova preminulo je nakon rata. Svima njima odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u športskoj zračnoj luci Čepin.

VIDEO:

TEKST: www.stv.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari