VIDEO: Mladi HDSSB-a: Uspješnim studentima smanjiti cijenu ECTS boda

Mladi HDSSB-a održali su danas press konferenciju s prijedlozima za poboljšanje sustava obrazovanja.

Mladi HDSSB-a održali su danas press konferenciju s prijedlozima za poboljšanje sustava obrazovanja. Priopćenje donosimo u cijelosti.

Pozdravljamo novu odluku o linearnom modelu studiranja, jer je financijski povoljnija od prethodne. Međutim, mišljenja smo da se ispred kvalitete studiranja stavlja kvantiteta. Kako je svima u cilju imati što veći broj kvalitetno visokoobrazovanih ljudi, prijedlog Mladih HDSSB-a je sljedeći. Prvenstveno, potpuno oslobađanje svih plaćanja izrazito uspješnih studenata koji su po Statutu Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku, članku 51., stavku 2. definirani kao studenti koji su sve ispite s niže godine studija položili s prosječnom ocjenom 4,0. Nadalje, napraviti linearnu ovisnost između cijene ECTS boda i prosjeka ocjena svih položenih ispita sa nižih godina studija, s time da se za maksimalnu cijenu fiksnog ECTS boda uzmu cijene ECTS bodova definirane novom odlukom Senata linearnog modela studiranja iz 2012.godine.

Mladi HDSSB-a za jedan od ključnih problema, koji koči hrvatski razvoj visokog školstva, smatraju nedovoljnu ujednačenost studijskih programa pojedinih fakulteta po sveučilištima. Za ovaj problem postoji mnoštvo primjera, no uzet ćemo primjer Odjela za fiziku pri osječkom sveučilištu i Fizičkog odsjeka na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu. Naime, student nakon završene 3 godine preddiplomskog studija na osječkom Odjelu za fiziku ne može, ni uz polaganje razlike ispita upisati diplomski studij na zagrebačkom PMF jer tamo postoji mogućnost samo integriranog preddiplomskog i diplomskog studija, tj. sustav 5+0.

Isto tako, možda još veći problem predstavljaju razlike u kolegijima po godinama na istim fakultetima u različitim gradovima. Primjerice, imamo situaciju da, iako su oba, Građevinski fakultet u Osijeku i Rijeci tipa 3+2, student nakon završene prve godine u Osijeku, mora polagati razliku od 3 ispita ako bi studiranje htio nastaviti u Rijeci.

Također, još jedna u nizu odluka Vlade RH, koja je izazvala veliku buru među studentima, ukidanje je mogućnosti upisivanja tzv. parcijale i kojoj se mi protivimo. Po ovoj odluci studenti koji su na kraju akademske godine 2011./2012. ostvarili minimalno 24 boda, a nisu uspjeli ostvariti uvjet za redovan upis u sljedeću godinu, zadržavaju studentska prava, ali ne dobivaju nijedan novi kolegij.

Ovakva odluka prvenstveno će prouzročiti bespotrebno povećanje prosjeka godina studiranja i broja “vječnih” studenata. Budući da postoje nebrojene situacije da studenti ne mogu ispuniti uvjet jer nisu dali samo 3 kolegija, a na pojedinim fakultetima moraju upisati ponavljačku godina čak iako nisu dali samo 1 ispit, smatramo da je suludo da studentima propadne jedna cijela godina zbog nekolicine ispita.


VIDEO:

Tekst i foto: Priopćenje HDSSB
Video: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari