Bogati Zagreb i siromašna Slavonija u istom košu

EU Observer objavio je članak u kojem citira Stjepana Ribića, direktora Agencije za regionalni razvoj Slavonije i Baranje, koji kritizira odluke Vlade da Hrvatsku podijeli u dvije statističke regije kako bi konkurirala za razvojne fondove Europske unije navodi  T-portal.


Kako se u članku navodi, Slavonija je nekad bila dobrostojeća poljoprivredna regija, koja sada ima tek 34 posto BDP-a u odnosu na prosjek EU, a završila je u istoj regiji sa Zagrebom. Glavni grad Hrvatske, piše EU Observer, ima BDP u rangu velikih europskih gradova, pa je prosječno bogatstvo Kontinentalne Hrvatske 64,1 posto.

Kada idem u Bruxelles prva stvar koju me pitaju je koliki vam je BDP. Preko noći smo dobili dodatnih 30 posto BDP-a, što ne odgovara realnosti’, objasnio je Stjepan Ribić za EU Observer, koji ga predstavlja kao ‘predstavnika regionalne stranke HDDSB koja pripada desnom centru’.

Objašnjenje hrvatske Vlade za takvu podjelu, umjesto na prethodno najavljenih pet regija, jest da Europska komisija nije dozvolila da Zagreb sam po sebi postane regija, dok iz EK kažu da ih Vlada nikad nije ni pitala, navodi EU Observer.

Ribić se brine da se Slavonija ‘neće moći natjecati sa Zagrebom’, jer između ostaloga nema novaca za plaćanje konzultanata koji bi luksuzno predstavljali projekte.

Članak u cjelosti pročitajte OVDJE

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari