VIDEO: Mljekari prosvjeduju i dijele mlijeko

Hrvatski proizvođači mlijeka od danas će prestati s isporukom mlijeka otkupljivačima. Nezadovoljni su brojnim problemima u poljoprivredi, a ponajprije preniskom otkupnom cijenom mlijeka koja im, tvrde, ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje.

Ususret prosvjedu predstavnici nekoliko udruga proizvođača mlijeka, ali i svinjogojaca, održali su sastanak u Osječko-baranjskoj županiji kako bi se identificirali najveći problemi i iznijela moguća rješenja.

Posljednji puta proizvođači mlijeka na ulice su izašli u veljači. Problemi su tada tek djelomično rješeni, i to sporazumom koji se većim dijelom nije ispoštovao, a proizvođači su danas u još težoj situaciji, naglašeno je na sastanku. Od danas stoga prestaju isporuku mlijeka otkupljivačima, te počinju prosvjede i najavljuju kako će mlijeko ponovno teći cestama.

Proizvođači upozoravaju kako ih je prije nekoliko godina bilo gotovo pedeset tisuća, a danas je taj broj pao na desetak tisuća. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, kažu, naći će se u istoj situaciji kao svinjogojci koji su zadnjih godina gotovo potpuno upropašteni. Kao moguće kratkoročno rješenje najvećih gorućih problema u proizvodnji mlijeka na  sastanku protekloga predložena je intervencija iz robnih zaliha. Traži se, naime, da se proizvođačima omogući kupovina žitarica iz zaliha po nabavnoj cijeni.

No, ovo ne bi riješilo problem s prerađivačima, odnosno preniske otkupne cijene mlijeka. Predložena su danas stoga i dva modela za stvaranje novih kapaciteta za preradu mlijeka u osječko-baranjskoj županiji; otvaranje novih mljekara, ali i preispitivanje privatizacije postojećih.

Svoje prijedloge za spas proizvodnje iznijela je i Osječko-baranjska županija. Zamjenik župana Željko Kraljičak kazao je kako je potrebno smanjiti PDV na sve inpute u proizvodnji mlijeka na pet posto, a predložio je i da se produži rok otplate kredita proizvođača. Naglasio je i kako je potrebno hitno riješiti i pitanje otkupa državnog poljoprivrednog zemljišta, legalizaciju objekata te isplatu poticaja. Župan Vladimir Šišljagić najavio je pak kako će se nastojati pronaći rješenje kako bi se pomoglo proizvođačima.

Iz Ministarstva poljoprivrede za srijedu je najavljena sjednica Savjeta za mlijeko, na kojoj bi trebale biti definirane mjere pomoći mljekarstvu, no proizvođači kažu kako ne odustaju od prosvjeda u ponedjeljak jer su više puta prevareni. Hoće li se do ponedjeljka pronaći rješenje ili će se bar obje strane naći za istim stolom nije poznato, kao ni hoće li od idućeg tjedna na policama trgovina biti samo mlijeko stranog porijekla.

Tekst: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari