Velik broj mladih doživjelo diskriminaciju na tržištu rada

Ovog proljeća Institut za razvoj tržišta rada u suradnji s portalom Moj posao i tvrtkom Selekcio, a u sklopu projekta Mreže mladih Hrvatske, proveo je istraživanje koje je pokazalo da čak 36 posto mladih na selekcijskim razgovorima za posao doživi dobnu diskriminaciju.

Mladi često osim ove dobne diskriminacije dobivaju i pitanja koja prema zakonu ne bi smjeli, primjerice upit o planu za osnivanje obitelji, odbijanje na temelju spola, nacionalnosti, vjere.

Mi smo kao kategoriju mladih uzeli osobe od 15 do 30 godina i svi su doživjeli jednaku diskriminaciju. To je zanimljivo jer vam se nakon 30. godine vrlo lako može dogoditi da vam kažu da ste prestari za neki posao, pa se čini da je dobnu diskriminaciju jako teško izbjeći.” objasnila je za Glas Slavonije Lana Načinović iz Instituta za razvoj tržišta te dodaje:

Čak 65 posto mladih reklo je da im je na razgovoru za posao postavljeno takvo pitanje, a među njima je 70 posto žena. Pravi odgovor za poslodavca trebao bi biti da ne planiraju, ali tada automatski lažu, pa u startu započinju nekorektan odnos s poslodavcem. Veliki broj ispitanika doživio je i diskriminaciju na temlju izgleda i spola, pa su česti odgovori bili “presitni ste za taj posao”, “ah, šteta što ste žensko”, “šteta što ste muško”, a nije izmaknula ni diskriminacija u pitanju nacionalnosti, vjere i pušenja.” – kaže Načinović

Izvor: Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari