VIDEO: Pusić: Hrvatska je spremna za ulazak u EU

Hrvatska je spremna za ulazak u Europsku Uniju više nego ijedna zemlja koja je ulazila u istočnoeuropskom proširenju od 2004. godine do danas. I to zbog puno više striktnijih zadaća i kriterija koje su nam postavili na tom putu. Prva smo zemlja koja je o ulasku u EU pregovarala u 35 poglavlja.


Tim riječima je Vesna Pusić u subotu u Osijeku na međunarodnoj Libseen konferenciji, koja je okupila čelnike liberalnih stranaka iz zemalja jugoistočne Europe, odgovorila na pitanje o spremnosti Hrvatske za ulazak u EU.

 – Što se stvarno naših ambicija tiče, mislim da nikad nećemo biti u potpunosti spremni, mislim da ćemo i 20 godina nakon članstva imati i volju i obavezu i racionalni razlog da radimo na poboljšanju onoga što čini kvalitetu života u svakoj zemlji, a to su kombinacija visokog respekta za demokratski donesene zakone, visoka razina zaštite ljudskih prava i slobodno tržište. Ta su tri elementa nešto na čemu odmah gubiš ako se zaustaviš – naglasila je Pusić dodajući da će sporazum o ulasku Hrvatske u EU do kraja godine ratificirati 21 europski parlament.

Dosad je taj ugovor ratificiralo 17 parlamenata. Za sljedeću godinu preostat će, tvrdi Pusić, još šest ratifikacija, a vjeruje da bi sve moglo biti okončano do kraja ožujka.

VIDEO:

IZVOR: 24sata.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari