Pet slavonskih županija obnovljivim izvorima enegije mogu grijati pola Hrvatske

Energentski institut Hrvoje Požar iz Zagreba izvršio je studiju prema kojoj ističu energetski potencijali biomase te – geotermalne energije u pet slavonskih županija.

Prema neslužbenim navodima te studije iz geotermalnih izvora i biomase s tog područja moglo bi se zagrijati pola Hrvatske, radi se o Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Jasno je kako zastupljenost poljoprivrednih gospodarstava s ratarskom i stočarskom proizvodnjom na ovom području predstavlja značajan potencijal za izgradnju bioplinskih postrojenja, koja bi ujedno osigurala i adekvatno zbrinjavanje biorazgradivog otpada iz poljoprivrede. Geotermalni potencijal posljedica je položaja ovih županija u panonskom području koje karakteriziraju visoke vrijednosti gustoće toplinskog toka, te visoki geotermalni gradijent“, objašanjava Dražen Jakšić s Instituta Hrvoje Požar za Glas Slavonije.

Također iz Instituta navode kako bi iskoristiv energetski potencijal na ovim prostorima imala i sunčeva enrgija, što bi rječnikom struke značilo: srednja godišnja ozračenost vodoravne plohe sunčevim zračenjem na području županija kontinentalnog istoka Hrvatske kreće se između 1,25 i 1,30 MWh/m2, dok za Njemačku to iznosi 0,9-1,1MWh/m2.

Gledajući pojedinačno županije, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska imaju znatne potencijale proizvodnje bioplina iz stajskog gnoja, dok Vukovarsko-Srijemska prednjači u potencijalima iskorištenja otpada iz drvne industrije u energetske svrhe.

Prema evidenciji Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija velik potencijal ima i energija vjetra, posebice na lokacijama na krajnjem istoku države (blizina Iloka i Tovarnika) Procijenjeni potencijal energije vjetra u Slavoniji je oko 100 MW.

Opširnije: Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari