HSS zna kako smanjiti troškove grijanja!

Gradonačelnik Krešimir Bubalo i HDSSB trebaju otvoriti razgovore sa svojim koalicijskim partnerom u gradu – HNS-om – i HEP-om, kojim upravljaju HNS-ovi kadrovi o sufinanciranju razdjelnika topline u stambenim zgradama i time bi Osječani uštedjeli na troškovima grijanja – predlažu HSS-ovci.


Podsjećaju da i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ovakve programe i do 40%. “Gradonačelnik Bubalo treba iskoristi sve mogućnosti povlačenja sredstava, ali i svoje kvalitetne kontakte sa svojim doskorašnjim zamjenikom ministrom Ivanom Vrdoljakom te provesti ovaj HSS-ov prijedlog u djelo” izjavio je povjerenik HSS-a za grad Osijek Damir Lukač.

Novim poskupljenjem toplinske energije od 36,7 posto koje je odobrila HERA pogađa oko 11 tisuća potrošača iz Osijeka. Snažan je udarac na ionako loš standard građana, a ugrožava i funkcioniranje javnih ustanova, posebice škola i vrtića. Prema izračunima, ugradnjom razdjelnika postižu se uštede i do 40 posto, što znači da bi se njihovom ugradnjom ublažio efekt ovog posljednjeg enormnog poskupljenja, naglasio je Lukač.

Predsjednik Osječko-baranjskog HSS-a Zvonko Pongrac osvrnuo se na mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore.

Hrvatska će kroz fondove Kohezijske politike imati na raspolaganju 17 milijardi eura za projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije u razdoblju od 2014. do 2020.godine te još 6,5 milijardi eura kroz program Horizon 2020. Potencijali naše županije u obnovljivim izvorima energije su veliki: proizvodnja bioplina iz stajskog gnoja, biorazgradivih komponenti komunalnog otpada, otpada iz drvne industrije; energija vjetra i sunca, geotermalna energija. Stoga HSS smatra da županijske i gradske vlasti moraju biti pokretači i inicijatori projekata za koje će biti raspoloživa sredstva iz EU fondova, što očekujemo od Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. – istakao je Pongrac.

IZVOR: Radio Osijek

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari