‘Jean ili miris smrti’ – priča o Francuzu koji je pao za domovinu

U obrani Hrvatske sudjelovalo je i oko pet stotina mladića, stranih državljana, koji su došli sa svih strana svijeta podržati hrvatsku borbu za neovisnost.

Među njima je bio i 25-godišnji Francuz, Jean Michel Nichollier, koji je samozatajno i tiho došao u Vukovar i – postao legenda! Ranjen je na Sajmištu i pogubljen na Ovčari. Tijelo mu nije pronađeno.

Prošle je godine posmrtno odlikovan Redom Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo. Odlikovanje je primila njegova majka , koja je jučer bila i na predstavljanju knjige o svojemu sinu održanom u Vukovaru. Poput mnogih majki poginulih hrvatskih branitelja, i ova Francuskinja hoda s likom svojega sina na srcu.

Odlučio je otići i boriti se za slobodu hrvatskoga naroda, misleći da je sloboda nešto na što svatko ima pravo. Kao majku, boljela me njegova odluka, ali nisam ju mogla promijeniti.To je bila odluka mojega sina!

Sjećanje na posljednji susret sa sinom živo je i 21 godinu poslije.

Spremao je svoje stvari, pakirao je toplu odjeću, znao je da je ovdje hladno. Onda smo se i pozdravili. Zagrlili smo se i rastali.

Mladi je Francuz, priča njegova majka, o Hrvatskoj govorio s puno ljubavi i u njezinu je obranu otišao drage volje. Još bi voljela da se pronađe njegovo tijelo. I ona danas voli Hrvatsku, voli hrvatski narod, a ovdje će se i zadržati neko vrijeme. Njezin drugi sin također živi u Hrvatskoj, u Karlovcu.

Priča o mladom Francuzu koji je osjetio poziv braniti Hrvatsku pretočena je u roman naslovljen ‘Jean ili miris smrti’. Na njemu je dugo radila Nevenka Nekić, želeći progovoriti o životu i smrti mladoga francuskoga dragovoljca i hrvatskoga branitelja ubijenoga na Ovčari 1991. godine. Roman je utemeljen na osobnim istraživanjima, iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskih novina. Izdan je u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Udruga je objavila 5 knjiga i snimila dva filma, a u Vukovaru i Francuskoj baš se snima dokumentarni film o Jeanu. Inače, na zahtjev je te Udruge mladi Francuz i posmrtno odlikovan, a riješen je status i njegove majke. Na taj način Hrvatska iskazuje poštovanju i zahvalnost mladom čovjeku koji je dao život za Hrvatsku koja nije zemlja njegovih predaka, ali je postala njegova!

Tekst: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari