Kroz Veleprometove hangare prošlo 10 000 branitelja i civila

Misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa obilježena je 21. godišnjica stradanja žrtava u Veleprometu.


U Veleprometovim hangarima su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još sredinom rujna 1991., nedugo nakon početka bitke za Vukovar, osnovale prihvatni centar u koji su dovođeni i u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.
U spomen na žrtve ubijene u Veleprometu, vijence su podno spomen-ploče u ime Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) položili bivši zatočenici toga sabirnog centra Ivan Galić i Ljubo Dumančić, a zatim je misu zadušnicu predvodio tordinački župnik Dejan Bubalo.
Po riječima predsjednika HDLSKL-a Danijela Rehaka, kroz sabirni centar u Veleprometu, osnovan u rujnu 1991. i zatvoren u ožuku 1992., prošlo je oko 10.000 zarobljenih vukovarskih branitelja i civila od kojih je oko 700 ubijeno, a mnogi se još vode kao nestali.

Obilježavanje 21. godišnjice stradanja u Veleprometu upriličeno je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovaru 1991. godine i 21. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu od 10. do 24. studenoga pod geslom “Vukovaru – ime sveto”.

U sklopu obilježavanja te godišnjice, danas su u vukovarskoj Gradskoj knjižnici održani 8. novinarsko-književni susreti “Grad – to ste vi” u spomen na Sinišu Glavaševića, novinara Hrvatskog radija iz Vukovara ubijenog 1991. godine na Ovčari, a poslijepodne je i odana počast svim žrtvama ubijenima na Ovčari.

IZVOR: Radio Osijek (HINA)

FOTO: www.hdlskl.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari