Vlada reže svima, samo sebi ne

Iako je bilo najavljivano, Vlada u štedljivom proračunu za sljedeću godinu ipak nije predvidjela smanjenje plaća ministara i saborskih zastupnika – čak ni simbolično.

Vlada nije htjela slijediti primjere Španjolskog kralja, koji si je smanjio plaću za sedam posto, Francuski predsjednik Hollande sebi i ministrima plaće je smanjio za čak 30 posto, dok Belgijski premijer još u prosincu 2011. godine sebi, ministrima i državnim tajnicima smanjio plaće za pet posto.

No, zato će Vlada u 2013., uštedjeti na plaćama u zdravstvu, školstvu, policiji i javnim službama, donosi Glas Slavonije.

Razmišljali smo o linearnom smanjenju plaća za dužnosnike, ali vas zovem da napravite usporednu analizu cijena u Europskoj uniji u odnosu na tamošnje plaće dužnosnika. Onda ćete vidjeti je li to pitanje uopće za raspravu“, rekao je premijer Milanović.

Jedno od opravdanja zašto se neće solidarizirati s narodom i rezati plaće državnim dužnosnicima, je da bi to bila jeftina demagogija. Taj potez bio bi logičan, jer će 2013.godina , prema tvrdnjama Vladinih dužnosnika, biti najteža godina u socijalnom smislu od završetka rata.

[blockquote]Ukoliko bi se smanjila plaća državnih dužnosnika, prosječna neto plaća bila bi manja za približno 1.800 kuna. Dok bi plaća premijera sa sadašnjih 20.285 pala na 18.500 kuna, a potpredsjednika Vlade Branka Grčića, koji trenutačno ima najveću plaću u Vladi, sa 22 tisuće na 20 tisuća kuna.[/blockquote]

Izvor: Glas Slavonije
Foto: Google maps (screenshot)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari