Štrajk u osnovnim i srednjim školama 29. studenoga 2012.

Glavno vijeće Sindikata Preporod na svojoj 7. sjednici održanoj 24. studenoga 2012. odlučilo je da Sindikat Preporod Vladi Republike Hrvatske najavi za 29. studenoga 2012. jednodnevni štrajk u osvnovnoškolskim i srednjoškolskom ustanovama.

29. studenog ŠTRAJK – Protiv odmazde i nepravde

Sindikat hrvatskih učitelja, temeljem članka 269. Zakona o radu ( N. N. 149/09, 61/11)), veza dopis u predmetu, Najava štrajka  Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara,  Vladi Republike Hrvatske od  22.studenog 2012. godine sa svrhom zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa članova Sindikata – zaposlenika u javnim službama, svim poslodavcima osnovnoškolskih  ustanova u kojima djeluje Sindikat hrvatskih učitelja , podnosi sljedeću

OBAVIJEST I NAJAVU ŠTRAJKA

1.     Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara  su dana 22.studenog 2012. godine najavili štrajk Vladi RH, pa Vas sukladno 269. Zakona o radu o istom izvješćujemo.
2.    Odluka o najavi štrajka donesena je sukladno odredbama Zakona i pravilima Sindikata hrvatskih učitelja .
3.    Razlog štrajka je zaštita i promicanje gospodarskih i socijalnih prava zaposlenika u javnim službama.
4.    Štrajk će se provesti 29. studenog 2012. s početkom radnog vremena i traje do isteka radnog vremena rada ustanova.
5.    Štrajk obuhvaća  sve osnovnoškolske  ustanove u kojima je organiziran i djeluje Sindikat hrvatskih učitelja. U štrajku će sudjelovati svi članovi Sindikata i zaposlenici koji se štrajku dobrovoljno pridruže.( Svi koji žele ,članovi drugih sindikata , udruga, ne članovi i drugi ).
6.    Štrajk je najavljen Vladi RH.
7.    Sindikati javnih službi pobrojani u točki 1. su dana 22. studenog 2012.. godine pokrenuli postupak mirenja u skladu sa Zakonom o radu. Zahtjev za mirenje dostavljen je Gospodarsko-socijalnom vijeću.


8.    U slučaju da postupak mirenja bude uspješno okončan, sindikati iz točke 1. će od najavljenog štrajka odustati. U suprotnom, najavljeni štrajk će se održati na način predviđen u točki 4.
9.    Štrajkaški odbor na nacionalnoj razini čine Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec, Vilim Ribić i Anica Prašnjak.
10.    Na Vašoj ustanovi štrajkaški odbor čini povjerenik podružnice Sindikata hrvatskih učitelja  i osobe koje on imenuje.
11.    Štrajk će se u osnovnoškolskim  ustanovama  provoditi od početka radnog vremena , odnosno s početkom prvog nastavnog sata prijepodnevne smjene i odvijat će se  do 14,00 sati, odnosno od 14,00 sati, odnosno prvog nastavnog sata poslijepodnevne smjene do 20,00 sati, a sukladno rasporedu održavanja nastave   te ustanove.
       Ukoliko škola radi u dvije smjene štrajk se održava u prvoj smjeni za sve    
                  zaposlenike – sudionike štrajka u ustanovi.
       Ukoliko u istoj zgradi rade dvije škole ili više škola zaposlenici svake škole   
       štrajkaju u smjeni održavanja nastave te škole.
12.Napominjemo  da su člankom 126. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u
     Osnovnoškolskim  ustanovama (N. N. 66/11), propisana Pravila o poslovima na
                 kojima se rad za vrijeme štrajka ne smije prekidati i to slijedom:

•    poslovi održavanja i kontrole centralnog grijanja u školama i učeničkim domovima sa vlastitom kotlovnicom kada je grijanje u funkciji;
•    poslovi smještaja i prehrane učenika u učeničkim domovima;
•    poslovi prihvata i skrbi učenika u ustanovama za djecu s poteškoćama u razvoju.
         Poslovi potrebni za opsluživanje zaposlenika koji dobrovoljno žele raditi, a nisu određeni za obavljanje poslova koji se ne smiju prekidati, ne mogu se proglasiti poslovima koji se ne smiju prekidati.
         Broj zaposlenika za poslove opsluživanja zaposlenika je: jedan zaposlenik na poslovima održavanja centralnog grijanja u jednoj smjeni, tri zaposlenika na poslovima prehrane i jedan zaposlenik u kontroli smještaja po smjeni te dva zaposlenika po kontroli prihvata i skrbi u ustanovama za djecu s poteškoćama u razvoju po smjeni.

        Štrajk je zakonit i legitimno sredstvo pritiska Sindikata i zaposlenika radi zaštite i
        promicanja gospodarskih i socijalnih interesa. Stoga, molimo za razumijevanje i
        suradnju.




Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari