EU odobrila novih 20 projekata i 10 milijuna eura na području OBŽ

U Maloj vijećnici Osječko-baranjske županije predstavljeni su rezultati 3. poziva IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.

Od ukupno odobrenih 39, za područje Osječko-baranjske županije odobreno je 20 projekata. Od toga je Grad Osijek u tri projekta najvažniji nositelj, odnosno partner.

Gradonačelnik Krešimir Bubalo osvrnuo se na projekt izgradnje vodenice/mlina na Dravi u Osijeku i rekostrukciju vodenice u Orfuu, uspostavljanje nove tematske rute/novi turistički proizvod, koja se zasniva na autentičnoj kulturnoj tradiciji područja, a koja bi objedinila i tradicionalne obrte. Projektom je predviđena edukacija ciljnih skupina na planu upravljanja kulturnom baštinom, uspostavljanje partnerskih odnosa dionika razvoja turizma u prekograničnom području, izrada zajedničkih promotivnih materijala. Time bi se stvorile pretpostavke za izgradnju centra za posjetitlje u Osijeku i otvorenog muzeja vodenica u Orfuu.

[span class=camera]FOTO: Osijek će uz Sulejmanov most dobiti i vodenicu na Dravi[/span]
Istaknut je i projekt kojim se planira osnovati centar za obnovljive izvore energije u Osijeku, a koji bi imao ulogu znanstvene platforme za definiranje novih projekta u sferi OIE u prekograničnom području i bio bi jedinstven u RH. U tom smislu će se napraviti sva potrebna dokumentacija za njegovu buduću izgradnju kroz druge projekte. Ukupan iznos sufinanciranja, od strane EU-a, svih dvadeset projekata je 10.300.535,46 eura.

Tekst: Osijek.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari