Od 1. siječnja nova poskupljenja?

Nultu stopu PDV-a koju Hrvatska trenutno ima na kruh, mlijeko, lijekove, knjige, ortopedska pomagala i prikazivanje filmova u kinima, ukida se od 1. siječnja 2013. godine.

Naime, tim datumom nulta stopa u Hrvatskoj postaje dio prošlosti, iako se o iznosu PDV-a još se uvijek špekulira, neki kažu da će on biti pet, neki spominju deset posto, a navodno da bi do korekcije cijena trebalo doći samo za iznos PDV-a, piše Glas Slavonije.

Riječ o obveznom usklađivanju poreznih zakona sa zakonima Europske unije, iako 12 starih zemalja članica i dalje ima nulte stope PDV-a dok članicama koje su u EU ušle nakon 2004. godine to nije omogućeno.

Iz sindikata se oštro protive ukidanje nulte stope.

Bez obzira na to koliki bude PDV na kruh, mlijeko, lijekove, knjige i drugo, od Nove godine bit će to samo još jedan udar na standard hrvatskih građana. Da kruh poskupi i 30 lipa, bit će to za građane previše, jer se nameti samo nižu jedni na druge” , rekao je za Glas Slavonije Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a.

Dolaskom 2013. godine pred hrvatskim građanima očito su nova poskupljenja, a sve mjere koje je do sada poduzela Vlada imaju za cilj samo udariti po džepu radnika, smatraju iz sindikata.

Izvor: Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari