ŠTRAJK! Učitelji i zdravstveni djelatnici sutra protestiraju

Glavno vijeće Sindikata Preporod na svojoj 7. sjednici održanoj 24. studenoga 2012. odlučilo je da Sindikat Preporod Vladi Republike Hrvatske najavi za 29. studenoga 2012. jednodnevni štrajk u osvnovnoškolskim i srednjoškolskom ustanovama.

I dok učitelji apeliraju na učenike da ne dolaze u školu te pozivaju roditelje da svoju djecu ostave kući, ministar Jovanović pozvao je sve učenike u školu. Naime, ravnatelji su obavezni osigurati odvijanje nastave bez obzira na štrajk.

Ravnatelji su međutim podjeljeni u razmišljanjima s obzirom da dio njih neće imati dovoljan broj učitelja kako bi ispunili zahtjeve ministra. Ipak, učitelji poručuju da djeca koja dođu u školu neće biti prepuštena sama sebi već će nekoliko učitelja biti određeno da ih čuva.

“Treći razlog je smanjivanje ukupnog izdvajanja za obrazovanje i znanost u državnom proračunu. Četvrti razlog je ovo što sam malo prije rekao, potpuno pogrešna ekonomska politika koja mjerama štednje upropaštava i obrazovanje i gospodarstvo jednako tako”, istaknuo je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Osim učitelja u štrajk će sutra i dio zdravstvenih ustanova. Medicinske sestre i tehničari protestirati će i zbog zabrane zapošljavanja između ostalog, a njihov rad biti će kao i vikendom – usporen.

Međutim iz Vlade su i jedne i druge upozorili kako im vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno. Iz HZZO-a su poručili i kako pacijenti kojima bude uskračena nužna zdravstvena zaštita takve slučajeve mogu prijaviti na besplatni broj telefona 0800 7999.

Vlada poručuje da bi bio populizam smanjiti plaće ministrima i ostalim dužnosnicima, no Jovanović je jasan – ako se budu smanjivale javnom sektoru, smanjivat će se i političarima.

“Ako budemo rezali plaće, onda naravno da rezanje osnovica za plaće mora biti za sve. Prema tome, ne može biti pošteđen niti jedan dio društva koji prima plaću iz državnog proračuna, pa tako niti političari”, napominje Jovanović.

Tekst: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari