OTKRIVAMO: Kako varaju mobilne operatere!

Osijekom se proširila priča o sitnoj, no ne i bezopasnoj prevari koja ide na štetu mobilnim operaterima (VIP,Tele2) i mnogim 'naivnim' ljudima među kojima su česta meta postala i djeca.

Osijekom se proširila priča o sitnoj, no ne i bezopasnoj prevari koja ide na štetu mobilnim operaterima (VIP,Tele2…) i mnogim ‘naivnim’ ljudima među kojima su česta meta postala i djeca.

Dok su jedna meta oni kojima je ovo jedina prilika da dođu do novaca, druga meta su naivna ‘djeca’ odnosno osobe koje su tek navršile 18 godina.

Prevara je zasnovana na nekolicini NN mladića koji ljudima za određenu svotu novca predlažu sklapanje ugovora s nekim od mobilnih operatera na određeno vrijeme (najčešće 2 godine) u zamjenu za mobitel koji dobiju po sniženoj cijeni. Isti taj mobitel oni preprodaju dalje po cijenama tog mobilnog uređaja na tržištu.

Ugovor se te 2 godine ne poštuje i ne plaća, iako ljudi koji sklapaju ugovore na ovome zarade kasnije ih čekaju dugovanja te ovrha s kamatama na buduću plaću ili imovinu.

Prevara se najčešće radi s ljudima koji pristaju na to zbog toga što im se nema na čemu raditi ovrha, sve češće žrtve su lakovjerna djeca koja još uvijek ne razumiju odredbe ugovora te ne znaju što je ovrha, a to isto tako vješto skrivaju od svojih roditelja radi trenutne zarade.

Napominjemo kako na ovome puno gube i mobilni operateri, koji zbog sve više takvih sklopljenih ugovora, imaju sve veća dugovanja i potraživanja te troškova potraživanja.

Gledajući s pravne strane, pojedincima koji varaju teško se može ‘stati na rep‘ pošto sve usmene dogovore sklope uz pristanak pojedinca koji tada potpisuje ugovor s mobilnim operaterom.

Za ovu aferu saznali smo i preko nekoliko roditelja kojima su se potužila ‘prevarena’ djeca. Svakako vas upozoravamo da obavijestite svoju djecu, školarce i prijatelje da pripaze na ovakve situacije i ne pristaju na ponude koje im se nude izvan mobilnih agencija.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari