Novi zakoni: Platiš kaznu odmah i dobiješ 50% popusta, ali ni to nije sve…

Među brojnim zakonskim promjenama koje se ovih dana događaju dvije su i koje su izazvale veliki interes javnosti.

Prva od njih odnosi se na promjene Prekršajnog zakona, a između ostalih novina ističe se ona vezana uz novčane odredbe, točnije na način plaćanja. Tako je Vlada predložila popuste kao u trgovačkim centrima, koje simbolično možemo nazvati Plati jedan, dobiješ dva. Tako ćete kada i ako prođu izmjene zakona imati pravo na 50% popusta na kaznu ukoliko istu platite na licu mjesta, odnosno 25% popusta ako kaznu platite u roku od osam dana nakon izricanja presude.

No, sve one koji kaznu ne budu platili na taj način, odnosno u zakonom predviđenom roku čekaju drastične sankcije, odnosno ovrha ili ako ista nije moguća u preoblikovanje kazne u rad za javno dobro. Ako ni to nije moguće čekaju vas prenapučeni zatvori. Novina je to u odnosu na stari zakon kada se odmah izricala kazna zatvora. 

Uvodi se i registar neplaćenih kazni pa ćete slično kao i u bankama biti ograničeni za određene usluge države kao što su izdavanje određenih dokumenata, isprava i dozvola. Spomenute zakonske odredbe na snagu bi trebale stupiti 1. siječnja 2014. godine.

Druga odredba odnosi se na izmjene zakona o pristojbi HRT-a. Tako ćete u budućnosti ukoliko zakon bude donesen pretplatu plaćati ovisno o vašim primanjima i neovisno o tome posjedujete li ili ne posjedujete prijemnik slike i zvuka. Nezaposleni će biti oslobođeni plaćanja no bez obzira na to ovaj zakon izazvao je buru negodovanja posebno kod onih koji smatraju da je program HRT nekvalitetan. 

Također, mnogi traže i da se u tom slučaju HRT-u ukine mogućnost prodaje oglasnog prostora od kojeg se svake godine uprihode enormne cifre dok istovremeno ostale privatne kuće žive isključivo od oglasa. Nerijetko te iste kuće imaju znatno kvalitetniji program. Ovaj zakon će doživjeti ipak neke preinake s obzirom da je premijer Milanović poručio Ministarstvu kulture da takav prijedlog neće proći.

Tekst: SiB.hr 

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari