VIDEO: Napustila nas je linija Sarajevo-Osijek-Budimpešta

Po prvi puta još od doba Austro-ugarske monarhije Slavonija i Baranja neće željeznicom biti povezana sa Budimpeštom. Najogorčeniji su mladi Mađari Hrvatske jer vlak najviše koriste studenti koji se školuju u Mađarskoj.


Ukidanje željezničke linije neće u znatnijoj mjeri naštetiti šopingholičarima, koji tek ponekad skoknu do Mađarske, ali su odlukom HŽ-a u znatnoj mjeri pogođeni srednjoškolci i studenti. Najogorčeniji su mladi Mađari Hrvatske jer vlak najviše koriste studenti koji se školuju u Mađarskoj.

Osobno znam najmanje 70 ljudi koji se školuju u Mađarskoj i koji su do sada tamo i natrag putovali vlakom. Što će biti s njima, ne znam. Od školovanja sigurno neće odustati, ali će im ukidanje linije opteretiti kućni budžet – kaže Monika Molnar-Ljubić, potpredsjednica Zajednice mladih Mađara Hrvatske.

Članovi njezine udruge od HŽ-a su tražili obrazloženje ukidanja spomenute linije, ali odgovor ih nije zadovoljio iako je bio očekivan.

Rekli su da je vlak nerentabilan, što mislimo da nije točno. Nisu odgovorili na pitanje kako će učenici i studenti odlaziti na školovanje – tvrdi Monika Molnar-Ljubić, dodajući da nije riječ samo o učenicima i studentima nego i o velikom broju ostalih putnika.

Za umrle željezničke linije organizatori su današnjega prosvjeda zalijepili osmrtnice i zapalili svijeće nadajući se da se čudo, nakon što mjerodavnima predaju peticiju, ipak može dogoditi.
Opširnije pogledajte u VIDEO prilogu STV-a:

IZVOR: www.stv.hr, Glas Slavonije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari